У Криму ФСБ затримала двох учасників покладання квітів до пам’ятника Шевченку в Сімферополі

Новини
ФСБ

В окупованому Криму співробітники ФСБ затримали двох учасників акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Мешканка Алушти Єлизавета Павленко і уродженець Кривого Рогу Владислав Єсипенко, які покладали квіти до пам’ятника Шевченку, перестали виходити на зв’язок увечері 10 березня.

Як стало відомо виданню Крим.Реалії, Павленко і Єсипенко затримали вдень 10 березня на Ангарському перевалі на трасі Сімферополь-Ялта співробітники ФСБ в масках.

Єлизавету Павленко відвезли додому в Алушту, де був проведений обшук, який тривав понад вісім годин. У неї вилучили техніку та особисті речі. Станом на ранок 12 березня вона перебуває вдома.

Владислава Єсипенко відвезли в невідомому напрямку. Станом на ранок 12 березня стало відомо, що він знаходиться в ІТТ Сімферополя.

Як повідомила Крим.Реалії дружина Владислава Єсипенко Катерина, йому інкримінують ч.1. ст.223.1 Кримінального кодексу РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів). Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років. Йому було обрано запобіжний захід у вигляді арешту до 11 травня.

Цю інформацію Катерині Єсипенко повідомив кримський адвокат Еміль Курбедінов, з яким вона уклала угоду.

Курбедінову поки не вдалося побачитися з Владиславом Єсипенко.

Нагадаємо:

  • 9 березня 2021 року в окупованому Криму відзначили день народження видатного українського поета, письменника і художника Тараса Шевченка. У Сімферополі біля пам’ятника Кобзарю влаштувала шоу провладна російська організація «Українська громада Криму». У Керчі, Севастополі та Ялті до пам’ятників Шевченку кримчани принесли букети в кольорах українського прапора.