Зеленський: Україна робить усе, щоб повернути Крим

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський 18 травня у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу нагадав, що Україна робить усе можливе для захисту прав жителів тимчасово окупованого Росією Криму і повернення півострова.

Про це глав держави написав у мікроблозі Twitter.

«77 років тому все кримськотатарське населення було депортовано з Криму. Через це вони втратили приблизно 50% людей. 7 років тому Крим був окупований Росією. Україна робить усе, щоб захистити права скривджених там і повернути півострів. Ось чому ми започаткували Кримську платформу», – написав Зеленський.

Як повідомлялось, 18 равня в Україні і в окупованому Криму вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. Однак через пандемію коронавірусу цього року не проводяться масові меморіальні заходи до 77-х роковин злочинної депортації сталінським режимом кримських татар з їх історичної Батьківщини – Кримського півострова.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.