До суду скеровані обвинувачення у держзраді щодо представників «Українського вибору», які сприяли окупації Криму РФ

Новини
Представители «Украинского выбора» на демонстрации в оккупированном Симферополе, 01.05.2014 Фото: argumentua.com

Прокуратура АР Крим та Севастополя за результатами проведення спеціального досудового розслідування скерувала до суду обвинувальні акти стосовно двох керівників ініціативних груп громадського руху «Український вибір» Віктора Медведчука за фактом участі в організації та проведенні незаконного «референдуму» на тимчасово окупованій території Криму.

Дії одного з обвинувачених кваліфіковано за ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.2 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч.2 ст.260 КК України (участь в непередбачених законом збройних формуваннях) КК України, іншого за ч.1 ст.111 (державна зрада) КК України, повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що представники Всеукраїнського громадського руху «Український вибір-Право народу», який до 2016 року мав назву «Український вибір», своїми діями активно сприяли окупації Кримського півострова. Обвинувачені брали активну участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» на території півострову Крим у 2014 році, зокрема, у якості спостерігачів на «дільницях» у складі незаконних виборчих комісій. Також забезпечували охорону дільниць й безперешкодне проведення «референдуму» у місті Севастополі», – йдеться у повідомленні.

Разом з тим, зазначили у відомстві, вказані громадяни України, будучи керівниками ініціативних груп «Українського вибору», входили до складу незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя».

Один з обвинувачених очолював територіальний підрозділ вказаного НЗФ – «Слов’янський щит», здійснював організацію патрулювання вулиць Севастополя задля виявлення та затримання проукраїнськи налаштованого населення півострова, забезпечував «підлеглих» зброєю, контролював діяльність незаконно створених на території півострова блок-постів, де особисто проводив перевірку документів місцевого населення та незаконно обшукував транспортні засоби.

Інший обвинувачений виконував протиправні накази «ватажків» НЗФ «Самооборона Севастополя», зокрема, здійснював організаційно-координаційні заходи щодо облоги та подальшого захоплення Штабу Військово-Морських Сил ЗС України, організовував та контролював патрулювання міста, у тому числі вокзалів, медичних установ та телерадіокомпаній.

Досудове розслідування здійснювалось Слідчим управлінням ГУ СБУ в АР Крим.

Як повідомляє пресцентр СБУ, обвинуваченими є керівники ініціативних груп громадського руху «Український вибір», які діяли в Севастополі – Олександр Синявський та Іван Комелов. Зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15-ти років.

«Обидва входили до складу незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя». Один очолював його територіальний підрозділ, інший – окремий підрозділ «Слов’янський щит». Встановлено, що за цю злочинну діяльність підозрювані були нагороджені державою-окупантом відомчими медалями «За повернення Криму», – йдеться у повідомленні.

Олександр Синявський Фото: ok.ru

Олександр Синявський ще в часи Антимайдану (грудень 2013 року – січень 2014 року) із бійців свого спортклубу створив підрозділ «Славянський щит». Після окупації Криму Росією та формування в місті так званого штабу «оборони Севастополя» на чолі з Олегом Росляковим – він очолив підрозділ «Бізон». Йому вже було повідомлено про підозру за ч.2 ст.260 КК України (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) в липні 2020 року.

Олександр Комелов Фото: скріншот YouTube ForPost

Іван Комелов у січні 2014 го разом із Олександром Синявським створював воєнізовані загони, щоб «використовувати їх проти прихильників Євромайдану». Через місяць ці загони стали ядром «Самооборони Севастополя», яка допомагала російським військовим встановлювати контроль над містом. Прокуратура АРК обвинувачувала Івана Комелова у тому, що він, перебуваючи на посаді члена Президії Громадської ради при Севастопольській міській державній адміністрації, публічно закликав до вчинення умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України; вступив до лав «самооборони Криму» та брав участь у його злочинній діяльності, зокрема, під час захоплення штабу ВМС України у березні 2014 року. Комелова обвинувачують у порушенні ч.1 ст.111 КК України (держзрада) та ч.2 ст.260 КК України (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань). Справа Комелова розглядалася у 2019 році в Оболонському районному суді Києва.

Як повідомлялось, у березні 2021 року трьом керівникам ініціативних груп громадського руху «Український вибір» Олександру Синявському, Івану Комелову та ексдепутату Верховної Ради АРК (2006-2010) Олегу Слюсаренку було повідомлено про підозру за фактом участі в організації та проведенні незаконного «референдуму» на тимчасово окупованій території АР Крим та міста Севастополя.

9 червня 2021 року Печерський райсуд Києва дав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування у справі про держзраду і посягання на територіальну цілісність України двох керівників громадського руху «Український вибір» в Криму Олександра Синявського і Івана Комелова.

Нагадаємо:

  • 25 березня 2021 року СБУ провела обшуки в офісах громадського руху «Український вибір – право народу».  Слідчі СБУ обґрунтовано підозрюють представників громадської організації «Український вибір», яку пов’язують з кумом Володимира Путіна, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком, в у сприянні в організації в 2014 році на території АРК та Севастополя незаконного «референдуму», наслідком якого стала окупація півострова Росією. 
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.