Кримська платформа може бути важливим інструментом безпеки в Чорноморському регіоні – Зеленський

Новини

Президент України Володимир Зеленський, перебуваючи з робочим візитом в Грузії для участі в Батумській міжнародній конференції, заявив, що безпека в Чорноморському регіоні повинна стати пріоритетом світової спільноти, а важливим інструментом для цього може бути Кримська платформа.

«Значну увагу ми приділили сьогодні розвитку безпекового та оборонного співробітництва в Чорноморському регіоні. Повернення Чорного та Азовського морів у простір міжнародного морського права та відновлення безпеки судноплавства має стати пріоритетом світового співтовариства. Важливим інструментом задля досягнення цієї мети може стати українська ініціатива Кримська платформа», – цитує Зеленського його прес-служба.

Президент додав, що буде радий вітати присутніх лідерів Грузії, Молдови, а також президента Європейської Ради на установчому саміті Кримської платформи, яка відбудеться в Києві 23 серпня.

Зеленський також подякував президенту Грузії за звільнення двох українських громадян – яхтсменів Юрія Хомича і Володимира Дяченка.

«Радий, що сьогодні ми повертаємось в Україну не лише з гарними підсумками зустрічі на найвищому рівні, але й з хорошими новинами на людському рівні. А саме повертаємось з двома нашими громадянами України, які були затримані. Я хочу окремо подякувати за допомогу і сприяння в цьому питанні пані Президенту Саломе Зурабішвілі», – зазначив глава держави.

Як повідомлялось, президент України Володимир Зеленський вважає, що створення Кримської платформи буде серйозним кроком у напрямку деокупації Криму, оскільки в ході установчого саміту, який відбудеться 23 серпня в Києві, буде створено постійно діючий офіс і обговорені ініціативи щодо безпеки у Азово-Чорноморському регіоні. Він також зауважив, що країни-учасниці Кримської платформи ризикують погіршити відносини з РФ, яка дуже негативно реагує на її створення.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила, що Росія «погрожує» країнам, які погодилися взяти участь в міжнародному саміті Кримської платформи, який пройде 23 серпня в Києві.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Про те, які перспективи у Кримської платформи бачить уряд Федеративної Республіки Німеччини, – в інтерв’ю Анки ФЕЛЬДГУЗЕН, Надзвичайного і Повноважного Посла ФРН в Україні   Валентині САМАР, головній редакторці Центру журналістських розслідувань, та Юлії КАЗДОБІНІЙ, голові Української фундації безпекових студій.

Нагадаємо:

  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. 29 вересня Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. Також президент затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу.
  • 24 березня 2021 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».