На КПВВ «Станиця Луганська» люди змушені стояти на спеці, немає ні навісів, ні тіні — правозахисники

Новини
КПВВ «Станица Луганская»
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: БФ "Право на захист"

На КПВВ «Станиця Луганська» люди змушені стояти на спеці, немає ні навісів, ні тіні. На території КПВВ триває реконструкція. Тут за день змогли пройти в обидва боки понад 2,5 тисячі людей.

За словами моніторки благодійного фонду «Право на захист», на «Станиці Луганській» з боку підконтрольної території тіні для черги людей немає.

«Але прикордонники намагаються якнайшвидше людей до 10:00 ранку всіх завести на територію КПВВ, аби вони не стояли на спеці. З боку «сірої зони» зелений навіс ще не розбирали», — повідомляє представниця правозахисників.

Також, за її словами, на КПВВ демонтують бомбосховище.

«На території КПВВ біля навісів було бомбосховище, сьогодні зняли верхню плиту — його розбирають, аби звільнити територію для сервісної зони», — каже моніторка.

За її даними, у сірій зоні не залишився ніхто, але були й додаткові труднощі під час перетину.

«Киянка з племінницею хотіли сьогодні пройти на тимчасово окуповану Луганщину на похорон родича. Але вже на КПВВ з’ясувалося, що електронна перепустка ще неготова. До координаційної групи СБУ надіслали довідку про смерть родича та документи, які підтвердили родинний зв’язок. Впродовж дня перепустку зробили, і родички пройшли у т.зв. «ЛНР», — розповідає моніторка «Права на захист».

За даними представника Держприкордонслужби у складі Операції Об’єднаних сил Ігоря Лизогуба, через КПВВ «Станиця Луганська» 20 липня до тимчасово окупованої території пройшли 1 402 людини. А у протилежному напрямку — 1 331 людина.

На Луганщині є ще 2 КПВВ, «Золоте» та «Щастя», але пропуску там немає вже багато місяців. Українські прикордонники готові пропускати тут людей з 08:00 до 16:00 щодня, але представники т.зв. «ЛНР» не пропускають через контрольовані ними блокпости.

Та ж сама ситуація на 3-х КПВВ Донеччини — «Майорське», «Гнутове» та «Мар’їнка». А от пропуск через КПВВ «Новотроїцьке» на Донеччині є щоп’ятниці та щопонеділка. Тому ймовірно тут можна буде проїхати у п’ятницю, 23 липня.

Всі свої питання про перетин лінії розмежування можна поставити фахівцям «Права на захист» заздалегідь, по одному з телефонів: (099) 507 50 90, (068) 507 50 90, (093) 507 50 90

Правозахисники нагадують, що громадянам, які планують перетинати лінію розмежування на Донбасі, треба обов’язково перевірити наявність чинної електронної перепустки. При цьому важливо знати, що перепустка для перетину КПВВ має термін закінчення, а безстроковими є тільки ті, які були оформлені після 28 березня 2019 року.

Оформити перепустку можна на електронному порталі державних послуг iGov або на сайті Служби безпеки України. Треба заповнити спеціальну форму, авторизуватись, заповнити всі необхідні поля. На сайті СБУ можна відстежувати процес розгляду заявки. Такий процес повинен займати не більше 10-15 днів. В подальшому на електронну пошту прийде підтвердження про те, що вам дозволяють виїзд на непідконтрольну територію, або відмова із зазначенням її причини. Після того, як громадянин отримає підтвердження, потрібно визначитися з маршрутом руху. Також потрібно пам’ятати, що уповноважені особи на КПВВ перевірятимуть документи і мету поїздки.

Нагадаємо:

  • Правозахисники нагадали правила оформлення дозволів на в’їзд до тимчасово окупованих територій Донбасу через КПВВ на лінії розмежування, які з 28 березня 2019 року видаються без обмеження терміну дії.
  • Правозахисник звертає увагу громадян, що у дозволу на перетин КПВВ на лінії розмежування на Донбасі, який видає СБУ, є визначений термін дії, хоча пропуск і називають «безстроковим».