США вимагають від РФ негайно звільнити Джелялова і затриманих кримських татар

Новини
Затримання активістів біля «кримського управління ФСБ», Сімферополь 04.09.2021 Фото: Facebook Лутфие Зудиева

Сполучені Штати закликають РФ негайно звільнити першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова та решту затриманих протягом вихідних кримських татар.

«Сполучені Штати рішуче засуджують затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джелялова та принаймні 45 інших кримських татар російською окупаційною владою в Криму. Ми закликаємо російську окупаційну владу негайно звільнити їх», – йдеться в повідомленні.

(The United States strongly condemns the September 4 detention of the Deputy Chairman of the Crimean Tatar Mejlis, Nariman Dhezlal, and at least 45 other Crimean Tatars by Russian occupation authorities in Crimea.  We call on the Russian occupation authorities to release them immediately.  This is the latest in a long line of politically-motivated raids, detentions, and punitive measures against the Mejlis and its leadership, which has been targeted for repression for its opposition to Russia’s attempted annexation of Crimea.  As the United States reaffirmed during the August 23 Crimea Platform Summit, Crimea is Ukraine, and the United States is unwavering in its support for Ukraine’s sovereignty and territorial integrity).

В так званих «судах» окупованого Криму відбудеться обрання запобіжного заходу першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу. Російські окупанти безпідставно висунули йому підозру у вчиненні злочину, який підпадає під дію частини 1 статті 281 «Диверсія» УК РФ, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до15 років. А також іншим затриманим 3-4 вересня кримським татарам: Азізу Ахтемову, Асану Ахтемову, Ельдару Одаманову, Шевкету Усеїнову.

Першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, якому окупанти висунули підозру в пособництві диверсії, пов’язаної з підривом газопроводу в селі Перевальне Сімферопольського району, після затримання до вечора утримували в наручниках, з мішком на голові, під жорстким психологічним тиском. Провину він не визнає.

Як повідомлялося, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров поінформував, що російські окупанти висунули його першому заступнику Наріману Джелялову і іншим затриманим в Криму кримським татарам підозру в нібито здійсненні «диверсії». На його думку, ці дії Кремля є помстою за початок роботи Кримської платформи, установчий саміт якої відбувся 23 серпня.

Нагадаємо:

  • 3 вересня 2021 года в окупованому Криму співробітники ФСБ викрали кримського татарина, жителя Сімферополя Ельдара Одаманова після обшуку в його будинку, який проводився в зв’язку з нібито його причетністю до вибуху на газопроводі в селі Перевальне Сімферопольського району. Силовики вилучили всю комп’ютерну техніку.
  • 4 вересня в Криму співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • Увечері 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. Вранці 4 вересня в Євпаторії силовики обшукали будинок і затримали місцевого жителя Шевкета Усеінова. Місцезнаходження обох затриманих невідомо, як і трьох затриманих раніше Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джелялова.
  • П’ятеро викрадених 3-4 вересня російськими силовиками в окупованому Криму кримських татар – Ельдар Одаманов, Азіз Ахтемов, Асан Ахтемов, Наріман Джелялов і Шевкет Усеінов – знаходяться в будівлі «кримського управління ФСБ» в Сімферополі.