У березні «Ощадбанк» може не впоратися з обсягами видачі нових карток мешканцями ОРДЛО

Новини
Відділення Ощадбанку на КПВВ «Новотроїцьке» Фото: dn.gov.ua

Невелика кількість мешканців ОРДЛО їдуть на підконтрольну Україні територію для оформлення нових карток «Ощадбанку». Термін їх дії закінчується, а значить у березні банк може не впоратися з обсягом видачі нових карток.

Про це 10 лютого повідомила віце-прем’єр-міністр — міністр з питань тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук на брифінгу за підсумками зустрічі з головою ОБСЄ Збігневом Рау, повідомляє «Дом».

«Люди не проходять ідентифікацію. Вже сьогодні «Ощадбанк» сигналізує, якщо ми не почнемо таку ідентифікацію та проходження процедури у лютому, то у березні здібності банку не дадуть можливості, навіть якщо так станеться і люди приїдуть, отримати оновлені картки. Це призведе до колапсу, це призведе до величезної проблеми. І люди будуть позбавлені права отримати належні їм виплати», — пояснила Верещук.

Як повідомлялося, 15 грудня 2021 року Ощадбанк дозволив використання до 1 квітня 2022 року платіжних карток ВПО, які обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок» та термін дії яких спливає під час карантину. Починаючи з 1 квітня 2022 року Ощадбанк заблокує дію прострочених карток переселенців.

Понад 33 тисячі нових банківських карток очікують переселенців та жителів ОРДЛО зі статусом ВПО у відділеннях Ощадбанку. Їх потрібно встигнути забрати до 1 квітня, оскільки старі картки будуть заблоковані і отримати по ним соціальні виплати та пенсії буде неможливо.

Нагадаємо:

  • В Ощадбанку пояснили, що скасування автоматичного продовження дії карток для переселенців та мешканців ОРДЛО не означає, що люди втратять свої гроші. Кошти залишаються на рахунку у клієнта і чекатимуть на нього. Якщо клієнт звернеться після 1 січня 2022 року, він отримає нову картку замість простроченої та отримає всі кошти, які є на його рахунку.
  • Мешканці ОРДЛО, які за станом здоров’я або через обмеження роботи КПВВ на лінії розмежування не мають змоги особисто приїхати у відділення Ощадбанку щоб отримати нову банківську картку замість простроченої, можуть доручити її отримати та зняти з рахунку пенсію іншій особі, оформивши на неї відповідну довіреність, завірену нотаріусом. При цьому банк також приймає довіреності, які завірені нотаріусами іншої країни, зокрема і Росії, бо це передбачено законодавством України.
  • Ощадбанк нагадує, що переселенцям та мешканцям ОРДЛО необхідно вже зараз спланувати свій візит до відділення банку, де лежить їхня пенсійна справа, щоб встигнути отримати нову платіжну картку до 1 квітня. Вони вже випущені і прийти за ними можна у зручний час, зареєструвавшись в електронній черзі на сайті Ощадбанку. Після 1 квітня отримати свої соціальні виплати за картками, термін дії яких минув, буде неможливо.