Російські окупанти захопили головну споруду Північно-Кримського каналу у Таврійську

Новини
Захоплення російськими військами Північно-Кримського каналу в Таврійську 24.02.2022 року Фото: Олег Батурин

Попри заяву президента РФ Путіна щодо  «військової спецоперації на Донбасі», російські війська вторглись із окупованого Криму і захоплюють територію Херсонської області. Головна споруда Північно-Кримського каналу (ПКК), шлюзи якої до 2014 року регулювали подачу дніпровської води до Криму, захоплена російськими військовими.  Вода, що поставлялась цим каналом, забезпечували 80% потреб півострова у прісній воді, однак після окупації Криму подача була припинена, що створило значні проблеми для Росії в забезпеченні водою захопленої території. 

Про захоплення стратегічного об’єкту  Центру журналістських розслідувань повідомив Олег Батурін, кореспондент видання “Новий день», який опівдні зміг зв’язатись із міським головою Таврійська Миколою Різаком.

«Я щойно з головної споруди. Вона захоплена. Там стоїть російський танк, “Град”, БТРи і російські солдати зі зброєю. На мене там танк своє дуло навів, заборонив проїжджати», — цитує Різака  «Новий день»

За словами мера Таврійська, в якому знаходиться головна споруда і управління Північно-Кримського каналу, він повідомив про захоплення керівництво Херсонської облдержадміністрації, які з недовірою поставились до його слів. 

«Я їм про це кажу, а вони не вірять. А у мене питання: як могли російські танки, “Гради” і БТРи за чотири години пройти від Армянська до Таврійська? Де наш перший ешелон оборони, другий?»,  – обурився Микола Різак. 

Наповнення Північно-Кримського каналу у квітні 2020 року Фото: upkk.davr.gov.ua

Сьогодні, 24 лютого 2022 року, Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни.