На Херсонщині російські загарбники намагаються примусити до колабораціонізму місцевих – Генштаб ЗСУ

Війна

У Генштабі ЗСУ зазначають, що російські загарбники терористичними методами насаджують жорсткий адміністративно-поліцейський режим, свідомо створюють умови для гуманітарної кризи на тимчасово зайнятих територіях.

Про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє у зведенні за 20 березня.

«Минулої доби до Херсонської області з міста Апостолове Дніпропетровської області вирушили 14 вантажівок з продуктами харчування та медикаментами першої необхідності. Російські загарбники безпричинно не пропустили гуманітарний конвой. Таким чином вони намагаються примусити до колабораціонізму місцеве населення. При цьому загарбники поширюють листівки з пропозиціями звернутися до окупаційної адміністрації. Громадянам обіцяють скасування кредитних боргів, а місцевим підприємцям – преференції у веденні бізнесу».

У Херсонській та Запорізькій областях, що традиційно вважаються російськомовними регіонами, посіпак і прислужників російських окупантів виявилось не так багато, як очікували в Кремлі і на Луб’янці. Плани створення чергової фейкової «республіки» в Херсоні провалились, а світ мало не щодня бачить потужні акції протесту під українськими прапорами, цивільний опір озброєним окупантам та невизнання «освободителей».  

Водночас на поверхню вилізли агенти Кремля. Серед них і фігуранти розслідувань ЦЖР, яких СБУ чомусь впритул не бачила всі ці роки. Зараз вони, вислужуючись перед російськими нацистами, імітують створення якихось нових квазіорганів чи комітетів, протидіють мирним зібранням і складають списки неблагонадійних, яких викрадають і тримають у таємних тюрмах.

Детальніше читайте у матеріалі ЦЖР Прислужники окупантів у Мелітополі, Новій Каховці, Генічеську та Херсоні

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa