Прокурор МКС Карім Хан розповів, чого чекає від розслідування воєнних злочинів в Україні

Новини
Прокурор МКС Карім Хан (другий праворуч) оглядає ексгумовані тіла вбитих військовим рф мешканців Бучі, Київська область, 13.04.2022 Фото: facebook.com/pgo.gov.ua

Міжнародний кримінальний суд (МКС) проводитиме незалежне розслідування воєнних злочинів в Україні, прагнучи встановити істину.

Про це прокурор МКС Карім Хан сказав під час зустрічі «Забезпечення відповідальності за звірства в Україні» у Радбезі ООН, передає Укрінформ.

«Ми будемо проводити незалежне розслідування. Ми протягнемо руку співробітництва державам, організаціям, а потім проводитимемо ретельну судово-медичну експертизу. Ми хочемо докопатися до істини, але водночас ніхто не може бути просто спостерігачем. Позавчора я зробив одну річ, яку не робили раніше. Я підписав угоду про приєднання офісу прокурора МКС до спільної слідчої групи з Україною, Польщею та Литвою», – сказав Хан.

Він підкреслив, що з нетерпінням чекає на співпрацю. І наголосив, що хоче провести незалежне розслідування, зібрати якомога більше інформації від усіх сторін, відфільтрувати та відкинути фейки.

«Я був в Україні двічі. Я був у Львові та Києві, у Бучі та Бородянці. Команда була у більшій кількості міст, зокрема, криміналісти, слідчі та адвокати», – розповів прокурор МКС.

Він вказав, що на власні очі бачив, те, що не є фейком, зокрема, біженців, здебільшого жінок та дітей, які переходили пішки кордон з Польщею.

«І звичайно, що я бачив тіла у мішках та інші докази вбивств. Ми маємо дізнатись, як загинули ці люди і хто зробив це, наполягати на відповідальності», – наголосив Хан.

За його словами, до рф було надіслано три повідомлення, але відповіді він не отримав. «Але я буду продовжувати… Я хочу дійти до істини», – сказав прокурор МКС.

Він висловив переконання, що закон має діяти, якщо світ хоче продовжувати своє існування.

«Я думаю, що у багатьох виникло питання, особливо після 24 лютого, який сенс у міжнародному праві, у міжнародних судах, у всіх цих конвенціях та конференціях, які всі присутні тут відвідують з прописаними високими ідеалами. Який сенс цього всього, коли люди страждають у багатьох куточках світу… Йдеться про усвідомлення, що верховенство права не є просто пасивним спостерігачем, а є ланцюжком, який тримає всіх нас разом. Уже 43 країни звернулися до Міжнародного кримінального суду щодо ситуації в Україні. І таке відбулося вперше», – зазначив Хан.

Як повідомлялось, 1 березня 2022 року прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування воєнних злочинів Росії під час повномасштабної війни проти України. Прокурор уточнив, що вже бачить ознаки воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

2 березня до Канцелярії прокурора МКС звернулися 39 країн-учасниць Римського статуту, що дозволило прокурору негайно взятися за розслідування.

Група слідчих Міжнародного кримінального суду в Гаазі виїхала до України для розслідування за колективним міжнародним позовом проти Росії щодо її воєнних злочинів.

МКС приєднався до спільної слідчої групи (JIT) з розслідування воєнних злочинів в Україні через вторгнення росії. Прокурор МКС Карім Хан та генеральні прокурори Литви, Польщі та України підписали угоду про першу в історії участь та приєднання Офісу прокурора МКС до спільної слідчої групи, створеної 25 березня.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter