На Запоріжжі рф намагається запровадити рубльову зону – ОВА

Новини

У двох селах Мелітопольського району на Запоріжжі війська рф вимагають від власників магазинів і закладів харчування працювати без українських товарів та переходити на рублі.

Про це повідомляє пресслужба Запорізької обласної військової адміністрації.

«У селах Ботієве та Строганівка Мелітопольського району окупаційна комендатура вимагає від підприємців відкривати магазини, кафе, місця відпочинку та дозвілля. Однією з умов безпечної роботи є відсутність на полицях магазинів товарів українського виробництва. Натомість українських підприємців активно агітують торгувати товарами з Криму та вводити “рубльову зону”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в Пологівському районі ситуація залишається напруженою. Через терористичні дії окупаційних військ руйнувань більшає щодня. Під обстрілами перебувають Оріхів і Гуляйполе, а також населені пункти навколо.

Зі слів мешканців Василівки, у місті значно збільшилася кількість російських військових. Вони розміщуються у житлових кварталах, ховаючись за цивільними, яких використовують як живий щит. Також відомо, що загарбники роздають гуманітарну допомогу та медикаменти лише тим, хто їх підтримує та сприяє їхній злочинній діяльності. Багато громадян співпрацювати з росіянами відмовляються.

Також повідомляється що прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом авіаудару по Запоріжжю 28 квітня. Військові рф вдарили ракетою класу Х-55 «повітря – земля» по приватному сектору міста. Внаслідок ворожої атаки зруйновані житлові будинки. За попередніми даними, п’ятьох людей травмовано, серед них 11-річний хлопчик.

Ще одне провадження відкрито за фактом викрадення окупантами зерна. За даними слідства, 26 квітня озброєні російські військові, погрожуючи фізичним насильством, пограбували філію одного із сільгосптовариств у місті Кам’янка-Дніпровська. Викрадені з підприємства 61 тонну пшениці та інше майно окупанти вивезли на вантажному транспорті, що також перебував у розпорядженні філії.

В ОВА вказують, що ворог намагається скувати українські війська та утримати раніше захоплені рубежі, обстрілює позиції підрозділів Сил оборони Запорізької області із застосуванням реактивних систем залпового вогню і артилерії практично вздовж всієї лінії зіткнення. росіяни безуспішно намагаються наступати і продовжують посилювати угруповання військ. Українські воїни дають гідну відсіч кожній спробі загарбників отримати перевагу.

Російські окупанти стверджують, що не планують проведення в Херсонській області «референдуму» щодо створення «Херсонської народної республіки» і при цьому відкидають її повернення в Україну. Також стверджується, що с 1 травня Херсонщина розпочне перехід у рубльову зону, а водної блокади окупованого Криму більше не буде.

Як повідомлялось, 26 квітня у Херсоні російські окупанти разом з місцевими колаборантами 26 квітня провели нараду у захопленому приміщенні Херсонської міської ради, під час якої представили так званого «голову Херсонської обласної адміністрації» Володимира Сальдо та «голову Херсонської міської адміністрації» Олександра Кобеця.

Експерти Центру близькосхідних  наразі не виявили жодних ознак підготовки російськими окупантами в Херсонській області так званого «референдуму» щодо створення «ХерНР». Раніше називалося кілька дат можливої імітації волевиявлення.

13 березня херсонському проросійському блогеру Кирилу Стремоусову, який підтримує окупацію України, повідомлено про підозру у державній зраді.

Після окупації Херсонської та Запорізької областей із тіні виповзли агенти Кремля. Серед них і фігуранти розслідувань ЦЖР, яких СБУ чомусь не бачила всі ці роки. Тепер вони, зокрема і Кирило Стремоусов, вислуживаючись перед російськими нацистами, протидіють мирним зборам і становлять списки неблагонадійних, яких викрадають і тримають у таємних в’язницях. Подробиці читайте у матеріалі ЦЖР «Прислужники окупантів у Мелітополі, Новій Каховці, Генічеську та Херсоні».

Нагадаємо, Центр журналістських розслідувань та Радіо Куреш опублікували спільний цикл журналістських розслідувань «Хто та як просуває ідеї «русского мира» у Херсоні», в якому розповідали про людей, які зараз підтримали російську окупацію.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter