В селищі Архангельському на Херсонщині знайшли вбитими подружжя Павленків. Раніше до них вривалися військові рф

Новини
павленко
Валентин та Лариса Павленко Фото: соцмережі

В погребі власного будинку в тимчасово окупованому смт Архангельське Високопільської територіальної громади Бериславського району на Херсонщині знайшли вбитими подружжя Павленків. Чоловіка і жінку вбили ввечері 23 серпня. Валентина Павленка вбили пострілом у голову, а під його тілом лежала вбита дружина Лариса. 

Центру журналістських розслідувань розповіли про це мешканці селища Архангельське.

Востаннє їх бачили живими близько 20.00 23 серпня. За годину сусіди почули в дворі Павленків якийсь гомін, який невдовзі замовк. 

«Жодних пострілів ми не чули. Що там відбувалося – ми не знаємо. Лариса і Валентин ніколи не виходили з двору у комендантську годину, тож ми особливо не звернули увагу не той гомін. Коли ж вранці 24 серпня ми не побачили їх на своєму подвір’ї, то почали хвилюватися. Зайшли до будинку – ніде їх не було. А коли заглянули до їхнього погребу, то побачили там тіло Валентина. Ми його вирішили не чіпати, а згуртувати людей, щоб організувати його поховання. Лариси ж ніде не було. Лише після того, як ми спустились до підвалу, щоб витягнути тіло Валентина, то побачили, що він обнімає накриту ковдрою мертву дружину. Мабуть, він прикрив її своїм тілом, коли їх розстрілювали. У чоловіка була прострелена голова», – розповіли свідки цієї трагедії.

Люди припускають, що злочинці могли використовувати зброю з глушником, оскільки звуків пострілів вони не чули. 

За їхніми словами, подружжя Павленків займалися дрібним фермерством і до них щонайменше тричі додому вдиралися російські військові. Їм обом пропонувати виїхати на підконтрольну українську територію, але вони не захотіли кидати своє господарство. Сусідам вони казали, що від обстрілів зможуть врятуватися в погребі під своїм будинком. 

«Погреб у них був дійсно гарний, добре облаштований. В ньому вони й ночували. Від обстрілів він їх врятував, а від приходу нелюдів – ні», – сказали мешканці Архангельського.

Як повідомляв ЦЖР, 1 червня російські окупанти застрелили подружжя Світлану і Сергія Ланевичів із Високопілля. Їх вбили на очах у літньої матері. 

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter