Начальник ГУР Кирило Буданов: Наразі немає розвідданих про неминучу загрозу вторгнення РФ з Білорусі

Новини
Беларусь

Наразі немає розвідданих про неминучу загрозу вторгнення з Білорусі, хоча повністю таку можливість виключати не можна. Поки що армія РФ намагається тримати в напруженні українські війська біля північного кордону.

Про це заявив в інтерв’ю The New York Times начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

За його словами, Росія за допомогою активності у Білорусі намагається переконати Україну тримати війська на півночі. Наприклад, РФ влаштовує «каруселі» – возить солдатів потягом у бік українського кордону, а потім відвозить їх назад.

«Все це – елементи кампаній із дезінформації», – вважає глава ГУР.

Довгострокові ризики зберігаються, визнав Буданов. Однак жодні розвіддані не вказують на безпосередню загрозу.

За його словами, російські війська не вишикувані в штурмові порядки. Мобілізовані навчаються в Білорусі перед відправленням на Донбас, але на навчальних полігонах не вистачає справної техніки для атаки.

Загроза вторгнення з півночі не є неминучою, хоча її не можна виключати, зазначив глава ГУР.

«Було б неправильно скидати з рахунків таку можливість. Але також неправильно говорити, що у нас є якісь дані, які б підтверджували її існування», – сказав Буданов.

Також не означають підготовку до вторгнення обстріли прикордоння Харківської та Сумської областей, сказав начальник розвідки. Російські війська тут також не вишикувані в атакувальні порядки – і це не робиться за день.

Крім того, Буданов розповів, що Росія купила в Ірану 1700 дронів-камікадзе Shahed-136 та отримує їх траншами. Постачати Кремлю балістичні ракети Іран поки не поспішає.

За укладеним влітку контрактом, Росія придбала 1700 безпілотників, зазначає керівник ГУР. Щоб переконати Іран постачати «шахеди», РФ запропонувала наукові ноу-хау для іранської військової промисловості.

За його словами, Росія отримує безпілотники траншами та наразі випустила близько 540 дронів-камікадзе. Вона використовує Shahed-136 для тактичних ударів вздовж фронту і по енергетичній інфраструктурі.

Більшість безпілотників не досягають цілі, проте вони дешеві. За словами Буданова, виробництво «шахеда» коштує близько $7000 – але достеменно невідомо, скільки РФ заплатила Ірану.

Водночас Тегеран не поспішає постачати балістичні ракети, каже Буданов.

«Іран не поспішає це робити зі зрозумілих причин, тому що щойно Росія випустить перші ракети, тиск санкцій на Іран посилиться», – пояснив начальник ГУР.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) оцінюють повторний наступ росіян з білоруської території як малоймовірний, але можливий.

Кремль працює над більшим використанням ресурсів Республіки Білорусь у війні проти України. Крім того, Росія також прагне повністю контролювати білоруський оборонно-промисловий комплекс.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter