Китай може дати зброю РФ проти України, оскільки «США озброюють Тайвань»

Новини
китай

Міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган прирівняв можливу майбутню військову підтримку російської війни проти України з постачанням Вашингтоном озброєнь для самоврядного Тайваню.

Про це він заявив на пресконференції у Пекіні, пише CNN.

«Чому США просять Китай не постачати зброю Росії, тоді як вони продовжують продавати зброю Тайваню? Жодна інша країна не має права втручатися в це. Ми продовжимо працювати з найбільшою щирістю і докладемо всіх зусиль для досягнення мирного возз’єднання. Водночас ми залишаємо за собою можливість вжити всіх необхідних заходів», – сказав він.

КНР ніколи не контролювала Тайвань, вона продовжує вважати демократичний острів своєю територією.

«Між війною та миром ми вибрали мир; між санкціями та діалогом ми вибрали діалог; між роздмухуванням полум’я та зниженням температури ми вибрали останнє», – запевнив він.

Цінь Ган заявив, що «процес мирних переговорів має розпочатися якнайшвидше» між Росією та Україною, оскільки все «підійшло до критичного моменту».

«Або припиняються бойові дії, відновлюється мир і починається процес політичного врегулювання, або у вогонь підливається ще більше олії, і криза ще більше розширюється і виходить з-під контролю», – сказав він.

Китайський міністр запевнив, що добрі відносини Росії та Китаю «імперативні», і «чим нестабільнішим стає світ, тим важливіше для Китаю та Росії неухильно розвивати їх».

Цинь Ган при цьому уточнив, що відносини КНР та РФ «не засновані ні на союзі, ні на конфронтації, і не націлені ні на яку третю сторону».

«Це не є загрозою для жодної країни», – запевнив він на пресконференції.

У день річниці російського вторгнення в Україну Китай запропонував свій так званий «мирний план» з закінчення війни РФ проти України, опублікувавши «Позицію Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні».

Генеральна асамблея ООН проголосувала за резолюцію «Принципи Статуту Організації Об’єднаних Націй, що лежать в основі досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру в Україні», проєкт якої внесено 57 країнами, включно з Україною.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що резолюція Генеральної Асамблеї ООН щодо миру в Україні охоплює ключові положення, які передбачає формула миру президента Володимира Зеленського.

11 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський озвучив лідерам країн «Групи семи» (G7) власну «формулу миру», яка допоможе здолати російську загрозу.

***

24 февраля 2022 года президент РФ Владимир Путин заявил о проведении «специальной военной операции» на оккупированном Донбассе. Россия нанесла ракетные удары по территории Украины и начала прямое полномасштабное вторжение на четырех направлениях. Вооруженные силы Украины дают отпор врагу, план блицкрига – захватить Киев через два-три дня – провалился, российская армия отступила от столицы. Российские военные совершают тысячи военных преступлений и преступлений против человечности на всей территории Украины.

Центр журналистских расследований ведет ежедневную хронику Война России против Украины на всех площадках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter