Наступ РФ наближатися до кульмінації – Інститут вивчення війни

Новини
войска рф
Ілюстративне фото

Американські аналітики припускають, що наступ Росії в Україні може наближатися до кульмінації, а Україна має можливості перехопити ініціативу і розпочати контрнаступ.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що темпи російських наступальних операцій по всій території воєнних дій сповільнилися за останні тижні, що свідчить про те, що весняний наступ Росії на Донбасі може наближатися до кульмінації.

Також вони вказують на те, що ЗСУ, ймовірно, провели локальну контратаку на південний захід від Бахмута на тлі загострення обговорень у Росії можливого українського контрнаступу в районі Бахмуту. І ці обговорення свідчать про те, що «російські джерела дедалі більше не впевнені у здатності російських військових утримати ініціативу навколо Бахмуту».

Крім того, українські військові продовжують вказувати на те, що масові втрати російських військ у районі Вугледару серйозно послаблюють російський наступальний потенціал у Донецькій області, – йдеться в огляді Інституту вивчення війни.

Експерти зазначають: «Спеціальне відновлення існуючих підрозділів для розгортання під Вугледаром, а також очевидне створення підбригадних ешелонованих спеціальних формувань, свідчить про те, що бойові можливості Росії на заході Донецької області значно погіршилися».

З огляду на тенденції бойових дій, на думку фахівців, «Україна має всі можливості для того, щоб перехопити ініціативу і розпочати контрнаступ на критично важливих ділянках нинішньої лінії фронту».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.