У InformNapalm вирахували росіянина, що розстрілював українських військових під Іловайськом

Донбас

Волонтери в інтернеті вирахували військовослужбовця-контрактника 247-го парашутно-десантного полку, причетного до вбивства українських військових під Іловайськом в серпні 2014 року.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на InformNapalm.

29 серпня 2014 українські військові, по шляху проходження узгодженим з російським командуванням маршрутом, потрапили під інтенсивний артилерійський обстріл з важкого озброєння. Події тих днів стали трагедією українського народу, коли за офіційною інформацією загинуло 366 українських військових, 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, а 300 воїнів – потрапило в полон.

Волонтери оприлюднили список підрозділів, які брали безпосередню участь у розстрілі українських військ під Іловайськ:

6-а танкова бригада (в/ч 54096, м. Нижний Новгород, ЗВО).

31-я десантно-штурмова бригада (в/ч 73612, м. Ульяновськ)

74-я окрема мотострілецька бригада (в/ч 21005, м Юрга, ЦВО)

8-я гірська мотострілецька бригади (в/ч 16544, сел. Хорта, ЮВО)

247-ї десантно-штурмової полк (в/ч 54801, м. Ставрополь, ЮВО).

В ексклюзивних матеріалах міжнародного волонтерського спільноти зафіксовані фотографії російських десантників із Ставрополя (247-й ДШП 7-й вдд), знімки відображають спалену українську техніку біля села Горбатенко та відео, зняте через оглядовий прилад БМД-2.

Волонтери повідомили, що контрактник 247-го ДШП Руслан Голишев з Смоленська опублікував в мережі фотографію медалі «За відвагу», вручену йому за указом президента Росії від 22.10.2014 року. Крім неї, Голишев нагороджений медаллю за участь у російсько-грузинській війну 2008 року за підписом командира в/ч 54801.

Відео, опубліковане їм на сторінці, дає зрозуміти, що Голишев брав участь в бойових діях в Україні, зокрема в розстрілі українських військових під Іловайськ, за що його і представило до нагороди російське командування.

 

Нагадаємо, в кінці серпня 2014 року під Іловайськом російсько-терористичні війська оточилидобровольчі батальйони, підрозділи МВС і ЗСУ.

Згідно з попередніми висновками тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин трагедії під Іловайськом, до трагічних подій привели помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генштабу Віктора Муженко напередодні, а також те, що президент не ініціював введення воєнного стану. «В основі причин, які привели до Іловайскої трагедії, лежать фундаментальні проблеми у організації оборони країни», – вказувалося тексті документа.

Згідно з результатами розслідування Головною військовою прократурою обставин Іловайскої трагедії, в результаті якої в серпні 2104 року на Донбасі 366 українських військових загинули, 429 були поранені і 300 потрапили в полон, її головною причиною стало пряме вторгнення російських військ на територію України.

Правозахисники розкритикували звіт Генпрокуратури про результати розслідування обставин Іловайської трагедії в серпні 2014 року.