Генпрокуратура повідомила про підозру Жириновському

Донбас

Генеральна прокуратура повідомила про підозру депутату Державної Думи Росії Володимиру Жириновському у фінансуванні бойовиків незаконно самопроголошених «Л/ДНР».

Про це повідомляє в середу прес-служба Генпрокуратури, передає Центр журналістських розслідувань.

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин Російської Федерації В. Жириновський, перебуваючи на території м Москви, в березні-квітні 2014 року з метою матеріального забезпечення терористичних організацій «ЛНР» і «ДНР» створив і очолив організовану групу, до складу якої увійшли окремі депутати Держдуми РФ, які з відповідною метою здійснювали збір коштів з громадян Росії.

За рахунок особисто внесеного майна і коштів, а також коштів, зібраних з громадян РФ, зазначена група під керівництвом Жириновського, діючи, в тому числі, на прохання глави терористичної групи «Сомалі» М. Толстих (позивний «Гіві»), протягом 2014 2017 поставила представникам цих злочинних формувань 6 транспортних засобів російського виробництва з підвищеними прохідними і експлуатаційними можливостями.

Деякі з них використовувалися під час вчинення терористичних актів проти військових і правоохоронних підрозділів України, зокрема на території Донецького аеропорту, відзначають в ГПУ.

За цими фактами злочинної діяльності зазначеної організованої групи 23 серпня 2017 управління нагляду за дотриманням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, ГПУ щодо Жириновського склало повідомлення про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму) КК України.

«Крім того, проводиться комплекс слідчих і процесуальних дій з метою встановлення всіх обставин кримінального злочину осіб, винних у його скоєнні, і залучення їх до кримінальної відповідальності», – йдеться в повідомленні.

У ГПУ відзначають, що санкція інкримінованої підозрюваному статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.