ГПУ вимагає від РФ екстрадувати з Криму терориста «ДНР» Погодіна

Генпрокуратура України в п’ятницю, 21 липня, звернулася в Генеральну прокуратуру РФ з проханням передати Києву затриманого в окупованому Криму терориста угруповання «ДНР» Вадима Погодіна, якого звинувачують у вбивстві в 2014 році 16-річного жителя Краматорська Степана Чубенко і тортурах українських полонених.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган, з посиланням на заступника генерального прокурора Євгена Єніна, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні звернулися до Генеральної прокуратури РФ з проханням передати нам одного з ватажків «ДНР» Вадима Погодіна, який у 2014 році в Донецьку по-звірячому вбив неповнолітнього Степана Чубенка. В.Погодін був затриманий та утримується на тимчасово окупованій території АР Крим», – цитує Сарган замгенпрокурора.

При цьому Енин підкреслив, що звернення до Генпрокуратури Росії не означає визнання Україною окупованого Криму російським.

Він пояснив, що міжнародні конвенції і практика судів наднаціональноі юрисдикції «свідчать про обов’язок держав здійснювати правове співробітництво навіть якщо вони перебувають у стані війни та окупують частини своїх територій».

«Ми будемо робити все можливе, щоб злочинці несли передбачене законом покарання, навіть якщо вони переховуються на тимчасово окупованій території. Панове російські прокурори! Якщо у вас ще залишилися хоч якісь залишки совісті та честі, не покривайте вбивцю дитини! В.Погодін має повстати перед судом та понести законне покарання за особливо тяжкий злочин», – заявив заступник генпрокурора України.

Як повідомлялося, в кінці червня Нацполіція і ГПУ підтвердили, що за запитом України в Інтерпол 21 червня російські силовики затримали в окупованому Криму терориста «ДНР» Вадима Погодіна на прізвисько «Керч», якому інкримінують тортури українських полонених і вбивство 16-річного футболіста Степана Чубенко. Після скоєних на Донбасі злочинів Погодін втык до окупованого Криму.

У міжнародний розшук Погодіна по лінії Інтерполу українська сторона оголосила в липні 2015 року. Він розшукується за поданням слідчого відділу Краматорського управління поліції за звинуваченням у скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст.115 (умисне вбивство групою осіб) та ч.3 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинене організованою групою, або яке спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу. Йому загрожує довічне ув’язнення.

У Криму до Погодіна за рішенням «Ялтинського суду» був застосований тимчасовий арешт.