У херсонських школах усі перші класи перейшли до навчання українською мовою – мерія

Життя

В управлінні освіти міста стверджують, що усі перші класи у школах Херсону перейшли  на навчання державною мовою. Повідомлення про відмову трьох шкіл від української мови навчання спростовують. 

Про це заявив начальник управління освіти Херсонської міської ради Юрій Ніконов, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на сайт 0552 ua. 

За його словами, усі 13 шкіл міста висловили згоду із новими нормами закону “Про освіту”.

“Це стосується як викладачів, так і учнів, їх батьків. Вони розуміють, що закон – є закон, та й ЗНО буде проводитися державною мовою, а до нього треба готуватися. На даний момент для закупівлі підручників і посібників необхідно 636 тис гривень. проводитиметься тендер серед видавництв України, де і визначимо, хто займеться забезпеченням шкіл. Орієнтовний час надходження нових комплектів підручників – січень 2018. А як будуть підручники, так відразу і завершиться українізація шкіл”, – сказав Ніконов.

Він також спростував заяву начальника обласного відділу освіти Євгена Криницького, озвучену напередодні на засіданні виконкому Херсонської міськради.

“На сьогоднішній день в місті Херсоні категорично відмовляються переходити до викладання українською мовою 45, 50 і 30 школа, а також деякі школи області … Решта школи, як і планувалося, здійснюють перехід до навчання державною мовою. Хочу зазначити, що ми не маємо ніякого бажання утискати якої б то не було мову, але пріоритетним для нас навчання саме українською мовою”, – сказав Криницький.

На колегії ХОДА 30 серпня Криницький заявляв, що станом на 1 вересня першокласники області на 100 відсотків забезпечені новими підручниками для навчання українською мовою з усіх предметів.

Як повідомлялося, школи Херсонської області готові поступово переходити до навчання державною мовою. У новому навчальному році 10 “російськомовних” навчальних закладів регіону вже набрали 415 дітей до перших класів з викладанням українською мовою.