В ЄС з’явиться нова система реєстрації в’їзду-виїзду іноземців

Життя

З 2020 року в Євросоюзі запрацює нова система реєстрації в’їзду і виїзду громадян третіх країн, яка повинна прискорити перетин кордону.

Про це повідомляє агентство Deutsche Welle, передає Центр журналістських розслідувань.

Нові правила стосуватимуться і українців.

За допомогою нової системи в’їзду-виїзду (EES) будуть реєструвати інформацію про громадян з третіх країн, а саме ім’я і прізвище, номер паспорта, відбитки пальців, фото, дату і місце, коли і де вони в’їжджають або виїжджають із зони Шенгену або коли їм було відмовлено у в’їзді.

“Вимоги реєструватися в новій системі застосовуватися як до громадян, яким потрібна віза на поїздку в ЄС, так і для тих осіб, яким дозволено безвізове короткочасне перебування в зоні Шенгену протягом 90 днів”, – йдеться в повідомленні.

В ЄС сподіваються, що система EES ефективно замінить перевірку і штампування паспортів прикордонниками, що “прискорить перетин кордону”, а також полегшить виявлення тих, хто порушує режим перебування на території ЄС або подорожує по фальшивим документам.

Дані в EES будуть зберігатися протягом трьох років і “можуть бути використані для попередження, виявлення та розслідування терористичних та інших серйозних злочинів”. До цієї інформації матимуть доступ прикордонники, візові органи і Європол.