У Львівській області одну з вулиць назвали на честь Героя України Решата Аметова

Життя
Решат Аметов Фото: ctrcenter.org

У місті районного значення Дубляни Львівської області одну з вулиць назвали на честь кримського татарина Решата Аметова, Героя України, який став першою жертвою російської окупації.

Про це повідомив активіст Рустем Еміралієв, опублікувавши копію відповідного документа, передає Центр журналістських розслідувань.

«Коли Путін та інші російські мерзотники віщають про «безкровне приєднання Криму», про «референдум», вони, звичайно, намагаються цим заглушити пам’ять убитих українців, хочуть стерти з пам’яті російський терор і злочини російських військових. Без крові, без терору, без залякування і шантажу захоплення Криму Росія не зуміла б провести. Таку жертву і таку ціну нашої свободи ми не забудемо ніколи. Братнім відносинами між українцями і кримськими татарами бути. Прикладом цього є черговий вчинок українців – назвати вулицю на честь кримського татарина», – прокоментував він.

В травні 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ про присвоєння звання Героя України кримськотатарському активісту Решату Аметову.

Нагадаємо, 3 березня 2014 року під час одиночного пікету проти окупації Криму у будівлі Ради міністрів Криму так званої «самообороною Криму» був викрадений Решат Аметов. Його тіло із слідами тортур знайшли 15 березня в полі біля села Суничне Білогірського району. Вбивці досі не знайдені. На початку березня 2015 року родичам Аметова заявили, що розслідування припинено.

У сюжеті Центру журналістських розслідувань, що вийшов в проекті «Слідство.інфо», з дозволу родичів вперше були оприлюднені фото і відео слідів катувань на тілі Решата Аметова, що підтверджують тяжкість і навмисність злочину.

18 березня 2014 року У час збройного штурму фотограмметричного центру в Сімферополі був убитий український військовослужбовець Сергій Кокурин і прибув з Волгоградської області РФ Руслан Казаков.

6 квітня 2014 року в результаті конфлікту між українськими офіцерами і російськими солдатами пострілами з автомата був убитий майор Станіслав Карачевський. Вбивство сталося в гуртожитку, де проживав український військовий персонал сакської авіабази.