Папа Римський вперше зустрівся з віруючими УГКЦ в Італії

Папа Римський Франциск вперше відвідав собор святої Софії Української греко-католицької церкви в Римі. Він привітав віруючих, які приїхали з різних кінців Італії, і виступив з промовою.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Радіо Ватикану.

У промові Папа Франциск, зокрема, згадав трьох уже покійних єпископів Української греко-католицької церкви, які перебуваючи у вигнанні, підтримували життя УГКЦ в підпіллі. Він згадав кардинала Йосипа Сліпого, який побудував собор святої Софії в Римі, «щоб він став яскравим пророчим знаком свободи в ті роки, коли українці не мали доступу до жодних святинь», єпископа Чміля, якому прислужував (на службах – ред.) Ще молодим. Також Папа згадав кардинала Гузара, який «був не тільки батьком і главою, а й проповідником і старшим наставником багатьох людей».

Франциск висловив солідарність з віруючими-українцями з Італії: «Я розумію, що хоча ви тут, ваше серце вболіває за вашу країну, особливо з-за лиха війни і економічних негараздів».

«Я прийшов сюди, щоб сказати, що я з вами – близький до вас серцем, своєю молитвою, я з вами, коли завершую таїнство Євхаристії. Там я прошу Всевишнього, щоб зброя замовкло. Я також прошу Його, щоб ви більше не змушені були йти на такі великі жертви заради того, щоб забезпечити гідне життя своїх близьких», – сказав Папа Римський.