Кримського журналіста Семену нагороджують в Києві орденом «За мужність» імені Сахарова (трансляція)

Життя
Микола Семена Фото: RFE/RL

У Києві в середу, 31 січня, проходить нагородження засудженого російською владою кримського журналіста Миколи Семени орденом «За мужність» імені правозахисника Андрія Сахарова, що вручається «сучасним публіцистів, які стоять на стороні правди».

Премія імені Андрія Сахарова «За журналістику як вчинок» заснована в 2001 році підприємцем і правозахисником Гельсінської групи Петром Вінсом як подяку Сахарову за підтримку під час переслідування радянським режимом його сім’ї. У 2017 році з ініціативи організаторів для «справжніх борців» за правду було створено орден «За мужність».

Кримського журналіста Миколи Семену звинуватили в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії.

22 вересня 2017 року »суд» в окупованому Сімферополі призначив Семена покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю на три роки.

У грудні «Верховний суд Криму» частково пом’якшив вирок Семене в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років.

Микола Семена стверджує, що в своїх матеріалах він реалізовував право на вільне вираження думки.

Міністерство закордонних справ України, Держдепартамент США, Євросоюз і ряд міжнародних організацій засудили винесений Миколі Семена вирок.