На Скрипаля зазіхав «ідіот, який не знає про хімічні властивості отрути» – співрозробник «Новачка»

Життя
Віл Мірзаянов, співрозробник "Новачка", фото: Replyua

Екс-офіцер російської розвідки Сергій Скрипаль і його дочка Юлія вижили після отруєння нервово-паралітичним агентом «Новачок», тому що він втрачає свої властивості в умовах високої вологості.

Таку думку висловив живе в США співрозробник «Новачка» Віл Мірзаянов в інтерв’ю «Комерсанту», передає Центр журналістських розслідувань.

«Недолік цієї серії «Новачків» в тому, що вони мають високу гідровразливість, тобто це нестійкі сполуки, взагалі-то кажучи. Ця речовина може бути стійко тільки в умовах відсутності вологи і вологості. Речовина застосували в Англії 4 березня, де стояв туман – крапельки води в повітрі», – розповів він.

Хімік підкреслив, що застосувати отруйну речовину в подібних умовах міг тільки «ідіот, який нічого не знає про хімічні властивості «Новачка».

На думку Мирзаянова, отруту на дверну ручку будівлі завдали в той момент, коли Скрипаль з дочкою були за межами будинку. В результаті взаємодії «Новачка» з водою його концентрація встигла впасти в кілька разів.

«Вони отримали дозу, але не летальну, тому що розрахункова концентрація впала. Причому вони адже поверталися, а якби ця пара не приїхала вдень, там би речовини вже було недостатньо для летального результату», – підсумував він.

66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували з симптомами отруєння в британському Солсбері 4 березня. Пізніше обидва вийшли з критичного стану.

Сергій і Юлія Скрипаль, фото: Факти

Слідство з’ясувало, що під час замаху використовувався розроблений в Росії нервово-паралітичний агент «Новачок».

У відповідь на атаку близько 30 країн вислали російських дипломатів. З США депортували 60 представників РФ. Також Білий дім закрив Генконсульство РФ в Сіетлі. Кремль після цього оголосив персонами нон грата дипломатів з 25 країн.

Захарова заявляла, що «Новачок» ніколи не розробляли в РФ. За її словами, він міг бути створений в країнах Заходу колишніми радянськими вченими. Президент РФ Володимир Путін стверджував, що подібні речовини здатні виробляти близько 20 країн світу.

29 березня стало відомо, що Юлія Скрипаль прийшла до тями і почала розмовляти. 9 квітня її виписали з лікарні.

За даними ЗМІ, вона знаходиться в госпіталі на військовій базі.

Сергій Скрипаль, за словами лікарів, відновлюється повільніше дочки, але прогрес помітний.