#FreeBalukh: активісти почали глобальну акцію на підтримку голодуючого Балуха

Життя
Володимир Балух в «Роздольненському райсуді Криму», 22 червня 2018 р Фото: Facebook Заир Смедля

Активісти і правозахисники ініціювали глобальну акцію на підтримку засудженого в окупованому Криму українського активіста Володимира Балуха, який голодує 101-й день в СІЗО.

Організатори акції – спільнота Save Oleg Sentsov – закликає надсилати листи в Генпрокуратуру РФ, Федеральну службу виконання покарань і в офіс російського омбудсмена, передає Центр журналістських розслідувань.

«У кожній справі політв’язня за «колективним Путіним» ховаються конкретні виконавці, від вирішення яких залежить важливих речей, як буде ставитися до політв’язню тюремна адміністрація, чи буде його вчасно відвідувати лікар, чи будуть він схильний до дисциплінарних стягнень за найменші порушення режиму. Ми називаємо цих людей на ім’я і звертаємося до них персонально», – йдеться в повідомленні.

Напередодні стало відомо, що розгляд клопотання про умовно-дострокове звільнення голодуючого в кримському СІЗО українського активіста Володимира Балуха, який відмовляється від їжі вже 101 день, по так званій «справі про патронах» відклали більш ніж на тиждень – до 5 липня.

Як повідомлялось, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив фермера Володимира Балуха, який підняв над своїм будинком український прапор, до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів за фальсифікованим обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів» .

14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.

«Роздольненський районний суд» розглядає ще одну кримінальну справу проти Балуха, яку порушили порушили 22 серпня 2017 року нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця. Володимира Балуха обвинувачують за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства).

22 червня на засіданні «Роздольненського районного суду» в ході допиту дуже виснажений Володимир Балух розповів про постійні провокації з боку адміністрації СІЗО Сімферополя, де він утримується. Він повідомив, що вирішив посилити голодування і перейти тільки на воду.