Російська компанія збирала дані користувачів Facebook – ЗМІ

Життя

Адміністрація Facebook продовжувала надавати компанії Mail.ru Group, яка знаходиться під українськими санкціями, доступ до даних про користувачів після офіційного припинення такої практики.

Про це повідомляє телеканал CNN, передає Центр журналістських розслідувань.

Як наголошується в публікації, до 2015 року в Facebook допускалася практика, згідно з якою компанії-розробники додатків для соцмережі могли збирати дані як про їх користувачів, так і про осіб з їх списків друзів. Компанії отримували доступ до імен, дат народження, фотографій і т.д. Відповідно до заяв Facebook, з травня 2015 року практика була припинена.

Однак в червні 2018 року газета The New York Times повідомила, що насправді керівництво соцмережі все одно дозволяло деяким компаніям отримувати доступ до вказаних даних.

У число компаній, як стверджує телеканал з посиланням на представників Facebook, входила і російська Mail.ru Group.

Відзначається, що російська компанія розробила сотні додатків, зокрема, призначених для застосування в соцмережі. Деякі з них не були доступні широкому загалу. При цьому два додатки від Mail.ru Group протягом двох тижнів нібито зберігали доступ до даних користувачів і їх друзів і після офіційного припинення зазначеної практики.

Віце-президент Facebook з питань співробітництва Іме Арчібонг повідомив CNN, що у керівництва соцмережі немає ніяких підстав вважати, що Mail.ru Group неналежним чином скористалася отриманими даними. Разом з тим він уточнив, що в даний час в Facebook проводиться розслідування, яке стосується і Mail.ru Group поряд з іншими компаніями.

Як стверджується в публікації, представники Mail.ru Group повідомили, що співробітники Facebook не зв’язувалися з ними з цього приводу. Представники соцмережі, навпаки, сказали, що такі контакти були, але не уточнили, коли саме.

Заступник голови спецкомітету з розвідки Сенату Конгресу США, демократ Марк Уорнер зазначив, що якщо це правда, то потрібно визначити, доступ до яких даних користувачів було надано Mail.ru і що вони могли зробити з отриманою інформацією. Парламентарій також виступив з твердженням про наявність зв’язків між керівництвом Mail.ru Group і владою РФ.

У Mail.ru Group стверджують, що використовували дані користувачів Facebook тільки в комерційних цілях при просуванні своїх продуктів всередині соцмережі.

«Як підкреслив представник Facebook, Mail.Ru Group входить в топ-5 найбільших IT-компаній в світі і розвиває велику кількість продуктів на різних платформах. Також він зазначив, що Facebook не знайшов жодних ознак некоректного використання даних з нашого боку, як ми і заявляли», – відзначили в компанії.

При цьому в Mail.ru Group заявили про готовність «пройти технічний аудит з цього питання, який буде потрібно американським партнерам».

Facebook потрапив у скандал через те, що британська консалтингова фірма Cambridge Analytica, що працювала на Дональда Трампа на виборах у США 2016 рпкоу, неправомірно отримала доступ до особистої інформації 87 мільйонів користувачів Facebook.

Генеральний директор Facebook Марк Цукерберг визнав, що в його компанії не достатньо відповідально поставилися до безпеки, що призвело до  неналежного використання персональних даних громадян.

22 травня на слуханні у Європарламенті Цукерберг запевнив, що компанія вживає заходи для унеможливлення втручання зовнішніх гравців у національні вибори в Європі та у вибори до Європейського парламенту.

Восени 2017 року, через скандал із втручанням Росії у президентські вибори США у 2016 році, Facebook замислився про зміну підходу до політичної реклами до виборім губернаторів і в Конгрес США восени 2018 року.