Колишній в’язень нацистських таборів смерті закликав Сенцова не робити подарунка путінським катам

Життя

Колишній в’язень нацистських концтаборів Аушвіц-Біркенау (Освенцим), Терезин і Маутгаузен Ігор Малицький публічно звернувся до українського політв’язня Олега Сенцова, який 14 травня оголосив безстрокове голодування в російському таборі.

«Дорогий друже Олег. Звертаюся до тебе, як колишній в’язень Освенціма і ще трьох таборів смерті… як до в’язня, тепер уже путінських таборів. Не роби подарунок катам – тримайся! Борись за життя і свободу, так, як ми боролися і вижили, ще і добивали їх, а потім судили», – написав Малицький, передає Центр журналістських розслідувань.

93-річний ветеран висловив упевненість, що Сенцову необхідно вижити, щоб взяти участь в судових процесах проти російських офіційних осіб, причетних до злочинів проти людяності.

«Люди світу будуть скандувати «Слава Україні». Гарний початок цього дав герой-хорват (член збірної Хорватії з футболу Домагой Віда, – ред.). Живи, шановний Олеже! Живи заради сім’ї, держави, нас, патріотів України і на зло ворогам!», – написав Малицький.

Нагадаємо, 15 червня  Олега Сенцова, який голодує з 14 травня з вимогою звільнення усіх українських політв’язнів, вивозили в реанімацію. Український режисер спростував слова омбудсмена РФ Тетяни Москалькової про «лікувальне голодування» і набір ваги. Сенцов знаходиться в окремій палаті медчастини колонії, у нього загострилися проблеми з серцем і нирками. Кожен день він п’є по 3,5 літра води, йому капають крапельницю з великою кількістю глюкози, амінокислот і поживних вітамінних речовин.

За інформацією лікарів, у Сенцова дуже загрозливий стан здоров’я, в нього відмовляють рецептори.

Сенцова підтримують крапельницями з вітамінними коктейлями.

Двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан, яка 5 липня побувала в колонії «Білий ведмідь» в Лабитнангі на короткостроковому побаченні з режисером, повідомила, що він зараз важить 75 кг при зрості 190 см, за час голодування Сенцов втратив 15 кг.