В Україні показали ракетний катер, який створять для ВМС

Життя

ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському», який у президента Петра Порошенка купує бізнесмен Сергій Тігіпко, розробляє проект нового швидкохідного ракетного катера під шифром «Лань», який будуватимуть для потреб Військово-Морських Сил України з українським озброєнням.

Про це повідомляє Український мілітарний портал, передає Центр журналістських розслідувань.

Відзначається, що під час Міжнародної спеціалізованої виставки засобів захисту, озброєння, військової та спеціальної техніки, технологій та товарів подвійного використання «Зброя та безпека 2018» в Азербайджані був представлений проект швидкісного ракетного катера «Веспа».

За даними порталу, він буде прототипом для українського катера.

Повідомляється, що головний конструктор ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» Сергій Білозубенко розповів, що з деякими дрібними відмінностями цей проект під шифром «Лань» будуватимуть для потреб Військово-Морських Мил України.

 

Відзначається, що озброєння буде вітчизняного виробництва.

Зокрема проектом передбачено встановлення 8 протикорабельних ракет ПКР Нептун (Укр), ЗРК Арбалет-К (Укр), 16 переносних ЗРК Ігла, артилерійські установки 76 мм АК-176, дві артилерійські установки АК-630М, два кулемети 12,7 мм, радар Morena Delta-3D і систему управління вогнем Protazan-K, Spys-K.

За даними видання, катер буде мати стандартна водотоннажність в 550 тонн і повне в 640 тонн, довжина його становитиме 64,46 метрів, а ширина – 9,6 метрів.

Щодо максимальної швидкості, то вона складе 40 вузлів, дальність плавання на економічній швидкості 2300 миль, також передбачається 38 (+6) людина місць для екіпажу.

У виданні додають, що протикорабельна ракета Нептун розробляється Конструкторським бюро «Луч» в кооперації з іншими вітчизняними підприємствами оборонно-промислового комплексу і недавно успішно пройшла один з етапів випробувань, які проводилися на півдні Одеської області.

Закласти перший корпус цього катера планують до кінця цього року.