Напередодні приїзду Путіна у Франції діячі культури закликали звільнити Сенцова

Життя

Десятки діячів культури Франції й інших країн виступили з відкритим листом, в якому закликали лідерів країн Заходу вплинути на Кремль, щоб домогтися звільнення українського режисера Олега Сенцова з російської колонії.

Лист опублікований у французькій газеті Le Monde напередодні приїзду президента Росії Володимира Путіна до Франції на урочистості з нагоди 100-річчя від дня закінчення Першої світової війни, передає Центр журналістських розслідувань.

У листі, який підписали режисери Жан-Люк Годар, Акі Каурісмякі, Сергій Лозниця, Андрій Звягінцев і інші, низка відомих акторів, в тому числі Марина Владі, історики, письменники й політики, йдеться про те, що необхідно використовувати всі можливі дипломатичні методи, щоб звільнити Сенцова й інших українських політв’язнів, яких утримують у російських колоніях і в’язницях.

Якщо ж ці зусилля не увінчаються успіхом, автори листа пропонують на рівні Євросоюзу ухвалити аналог американського «закону Магнітського», щоб покарати причетних до справи Сенцова.

Зазначається також, що у Парижі 10 листопада пройде мітинг за звільнення режисера.

31 жовтня заступник голови ФСВП РФ Валерій Максименко заявив, що здоров’я Сенцова після голодування практично прийшло в норму, він нібито набрав близько 10 кг і майже повернувся до своєї початкової ваги. Ще, за його словами, Сенцов повернувся до творчої діяльності, «повернувся і до активного творчого життя, пише кілька книг і п’єсу», а також «підтримує активні творчі контакти з діячами мистецтва, обговорюючи з ними питання можливості постановки своєї п’єси».

Як повідомлялось, 14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії.

ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

5 жовтня Олег Сенцов повідомив у листі, що вимушений припинити голодування 6 жовтня, через загрозу примусового годування, оскільки стан його здоров’я оціюється як критичний. Режисер не знає, чи виживе, оскільки у нього почалися незворотні зміни внутрішніх органів.

Олег Сенцов попросив опублікувати його заповіт.

25 жовтня Олегу Сенцову присудили премію Європейського парламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. Церемонія нагородження має відбутися 12 грудня в Страсбурзі. До Європарламенту на вручення премії українському режисеру запросили його адвоката Дмитра Дінзє і сестру Наталію Каплан.