В Україні 21 листопада відзначають День Гідності та Свободи

Життя

В Україні 21 листопада відзначають День Гідності та Свободи – свято на честь початку в цей день двох революцій: Помаранчевої революції (2004) і Революції Гідності (2013-2014).

«У цей день 5 років тому українці вийшли з мирним протестом на Майдан Незалежності в Києві, щоб відстояти свої цінності і свободу. Після того були важкі місяці протистоянь, жорстокі розгони і вбивства мирних громадян. Важкою ціною українці вистояли і перемогли! Світла пам’ять загиблим!», – написав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Це свято відзначалося як День Свободи з 2005-го по 2011 рік. Під час правління Віктора Януковича його святкування фактично скасували, об’єднавши з Днем Соборності 22 січня.

У 2014 році президент Петро Порошенко відновив його офіційний статус, з тих пір Україна одночасно святкує річниці Помаранчевої революції і Євромайдан.

У Києві в 10:00 21 листопада розпочнеться поминальний молебень та покладання квітів на алеї Героїв Небесної Сотні. Приблизно в той же час в центрі міста в рамках акції «Пам’ятаємо» пройде студентський хід. Свято відзначатимуть і в столичній мерії. Зокрема, КМДА організує концертну програму за участю кількох артистів і колективів, які виступали на сцені Майдану.