Україна згадує жертв 85 річниці Голодомору

Життя

Щороку в четверту суботу листопада згадують жертв геноциду українського народу: Голодомору 1932-33 років.

Цьогоріч жалобні заходи до Дня пам’яті припали на 24 листопада.

До Дня пам’яті у храмах Києва та на території всієї країни проведуть поминальні панахиди, а також жалобні заходи біля Меморіалу жертв Голодомору.

Також в рамках заходів до 85-х роковин пам’яті жертв Голодомору традиційно відбудеться громадська акція «Засвіти свічку». О 16:00 пам’ять жертв геноциду українського народу вшанують хвилиною мовчання. У цей час кожен охочий може долучитися до вшанування загиблих співвітчизників та встановити свічку на підвіконні. 

24 листопада 2018 року оголошено національним днем жалоби, тому на всіх державних будинках і спорудах, підприємствах та організаціях буде приспущено Державний Прапор України. У всіх містах України, на радіо та телебачені обмежать проведення розважальних програм та заходів.

Голодомор 1932-33 років був влаштований штучно більшовиками. Таким чином Сталін хотів придушити волелюбність українців, які повставали проти колективізації і «розкуркулювання».

У 1930 році в українських селах сталося 1716 масових виступів, з них 15 – збройні повстання. Радянська влада не приживалася в Українській РСР. Сталін розумів це, і в листі Кагановичу від 11 серпня 1932 року писав: «Якщо не візьмемося нині за виправлення становища в Україні, Україну можемо втратити …».

Восени 32-го року з України спочатку вивезли весь посівний матеріал з колгоспів. А в листопаді і грудні з будинків селян забрали все зерно, картопля, сушені фрукти – все, що можна було їсти. Конфісковане продавали за кордон, а кошти направляли на індустріалізацію в інших республіках СРСР. Люди в Україні, позбавлені будь-якої їжі, опухали і вмирали від голоду в страшних муках. Трупи звозили в братські могили, куди часто потрапляли і живі люди. Такі могили сьогодні є в кожному українському селі. Вони працювали, мріяли, любили близьких і любили життя. Їх убили самим звірячим способом – не шкодуючи ні жінок, ні дітей. За офіційними даними, від голоду тоді померло 3,9 мільйона українців. За неофіційними – від 7 до 10 мільйонів. Значна частина убитих голодом – діти.

З настанням сутінків у вікнах будинків з’являться свічки, запалені в пам’ять про загиблих під час Голодомору рідних і близьких.

Збройні сили України зняли власний відеоролик з нагоди 85-ої річниці Голодомору. Вони продемонстрували, як бійці всіх родів військ шанують пам’ять про жертви злочину сталінського режиму, поєднуючи це з виконанням безпосередніх бойових завдань.

У Держдепартаменті США назвали Голодомор в Україні 1932-1933 рр. найжорстокішим злочином комунізму. Про це йдеться в повідомленні посольства України в Сполучених Штатах на сторінці в Facebook.