Суд відмовився відпустити хворого Гриба під домашній арешт

Життя
Павло Гриб в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону, 23 липня 2018 р Фото: Facebook Ирина Ромалийская

Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону відмовив захисту українського політв’язня Павла Гриба у зміні запобіжного заходу на домашній арешт попри суттєве погіршення його стану здоров’я.

Про це повідомляє Hromadske з посиланням на адвоката українця Марину Дубровіну, передає Центр журналістських розслідувань.

На судовому засіданні у справі Гриба 21 грудня адвокат попросила долучити до справи медичний висновок, наданий доктором медичних наук з України на підставі результатів його обстеження у Ростові-на-Дону. У висновку лікаря вказано, що «в умовах перебування Гриба у СІЗО такий стан здоров’я загрожує появою внутрішньої кровотечі».

У зв’язку з цим захист Гриба просив змінити йому запобіжний захід на домашній арешт.

Адвокат зазначила, що сторона звинувачення представила усі докази, допитала усіх свідків зі свого боку, тому Гриб не зможе «знищити докази або чинити тиск на свідків».

Натомість сторона обвинувачення «не побачила підстав» для зміни запобіжного заходу українцю та посилалося на документи зі слідчого ізолятора, в яких стан здоров’я політв’язня названо «задовільним».

Колегія суддів ухвалила рішення долучити до справи висновок про стан здоров’я Гриба, однак відмовилася змінити йому запобіжний захід.

«Об’єктивних даних для зміни запобіжного заходу немає», — заявили судді.

Наступне засідання у справі українського політв’язня заплановане на 18 січня. На ньому сторона захисту має надати свої докази, провести допит обвинуваченого, після чого суд призначить дату дебатів.

Як повідомлялося, 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав в Гомель для зустрічі з дівчиною-росіянкою, з якою познайомився в соціальних мережах. Посольство України в Мінську направило ноту МЗС Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Гриба. Згодом стало відомо, що його немає серед затриманих або заарештованих в білоруському СІЗО.

29 серпня 17-річна росіянка з Сочі зізналася, що запросила Павла Гриба в Білорусь під тиском співробітників ФСБ, які потім викрали його і доставили в Росію. Зараз він утримується в СІЗО Краснодара. ФСБ обвинувачує Гриба в тероризмі. 

Павло Гриб має інвалідність і змушений постійно приймати підтримуючі препарати.

8 лютого 2018 року МЗС України звернувся з вимогою до Росії допустити українських лікарів до Павлу Гриба, який був незаконно викрадений російським спецслужбами в Білорусі і тепер утримується в СІЗО Краснодара. 22 лютого консул України зустрівся в СІЗО Краснодара з Павлом Грибом, який не отримує належного лікування.

3 липня кримінальну справу українця Павла Гриба було передано на розгляд до Північно-Кавказького окружного військового суду. Його обвинувачують в нібито «підготовці теракту» на випускному в Сочі за ч.1 ст. 205.1 КК РФ (сприяння в терористичній діяльності).