Українського політв’язня Євгена Панова доставили до Омська після чотиримісячного етапу

Життя
Євген Панов Фото: Sputnik

Українського політв’язня Євгена Панова 29 січня 2019 року доставили до Омська після чотиримісячного етапу.

Про це повідомила його мати Віра Котелянець з посиланням на українського консула в Новосибірську, передає Центр журналістських розслідувань.

Брат Панова Ігор Котелянець повідомив Кримської правозахисній групі, що в даний час українець перебуває в СІЗО Омська. У найближчі два тижні стане відомо, в якою саме колонію його помістять.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, 7 серпня 2016 року ФСБ заявила, що «кордон» між Кримом і материкової України нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ продемонстровала відео із зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.

13 липня «Верховний суд Криму» засудив Євгена Панова до 8 років колонії строгого режиму за обвинуваченням «в підготовці диверсії в Криму в складі диверсійної групи» та «у контрабанді боєприпасів через митний кордон Митного союзу» за ч.1 ст.30 та п.«а» ч.2 ст.281, ч.3 ст.30 та ч.3 ст.226.1, ч.3 ст.222 КК РФ.

23 липня захист оскаржив у Верховному суді РФ «вирок» Євгену Панову. «Прокуратура Криму» в рамках апеляції попросила Верховний суд РФ збільшити термін позбавлення волі Панову з 8 до 10,5 років.

25 октября Верховний суд Росії залишив без змін вирок стосовно Євгена Панова, засудженого до восьми років в’язниці за звинуваченням в «підготовці диверсії в Криму».

5 грудня 2018 року стало відомо, що Євгена Панова етапували з Москви до Сімферополя. Пізніше адвокат Ольга Дінзє повідомила, що українця знову етапували з Криму в Росію, до Краснодару.

На початку січня 2019 роки брат Панова Ігор Котелянець повідомив, що політв’язня відправили по етапу в Сибір, імовірно, в Омську область.