Батько військовополоненого українського моряка: пораненим негайно потрібна медична допомога

Життя

Військовополоненим пораненим морякам ВМСУ негайно необхідна медична допомога.

Про це заявив батько захопленого РФ контррозвідника СБУ Василя Сороки Віктор, передає Центр журналістських розслідувань.

«За останньою інформацією від правозахисників з москви…Пораненим військовополоненим морякам Сороці та Артеменко негайно потрібна кваліфікована медична допомога…Вона потрібна була ,ще ВЧОРА….Потрібно відкинути політику…Проявіть Людяність…Складається враження ,що не тілька рашисти заінтересовані в каліцтві наших Героїв…. Майже 3 місяці вони без будь якої допомоги…Серце вже не витримує… Невже у вас немає своїх дітей….ми чекаємо вдома здорових дітей, а не доведених до каліцтва героїв», – написав він.

Раніше Сорока повідомив, що в РФ намагаються вибити у моряків свідчення.

«Два місяці Російська Федерація не надавала нікому документи про медичні процедури, які проводилися з полоненими. Це дає нам підставу говорити про те, що Російська Федерація не надає нормальну, необхідну медичну допомогу, а проводить тортури. Тому, що адвокат сказав, що вони знайшли слабка ланка, це троє поранених: Ейдер Андрій, Артеменко Андрій і Василь Сорока», – зазначив Віктор Сорока.

Він додав, що у Андрія Артеменко після захоплення і контузії, яку він отримав, відшарувалася сітківка обох очей. «У нього вже сьогодні почалася хвороба короткозорість», – сказав Сорока.

За його словами, якщо йому найближчим часом не нададуть професійну медичну допомогу, він може втратити зір. «Його цим шантажують, його шантажують тим, що «підпиши, визнай свою провину», щоб зламати цю стратегію захисту, на якій побудований захист. Вони шукають одного винного», – зазначив Сорока.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
  • 16 січня 2019 року Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт 21 моряку до 24 квітня. Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.
  • 24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.
  • В кінці січня трьох поранених моряків – Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороку – перевели з медчастини СІЗО «Матроська тиша» до СІЗО «Лефортово».