У Херсоні відбувся флешмоб до Дня опору Криму російській окупації

Життя

У Херсоні місцеві жителі провели флешмоб-протест окупації Криму РФ 26 лютого 2014 року.

Активісти, серед яких було багато кримських татар, заявили цією акцією, що не визнають окупацію Криму та вважають півострів територією України, передає Центр журналістських розслідувань.

“Я був безпосереднім свідком тих подій, що відбувалися 5 років тому, я був під стінами парламенту в Сімферополі, коли небайдужі кримчани вийшли підтримати територіальну цілісність України, а вже наступного дня Крим було окуповано російськими військами», — сказав кореспондентам Центру журналістських розслідувань Михайло Батрак, активіст з Криму.

Михайло каже, що сьогодні прийшов на площу аби пригадати цю дату, та віддати шану тим, хто в тій складній ситуації намагався протидіяти окупантам.

Михайло Батрак, активіст з Криму фото: investigator.org.ua

“Саме в цей день 5 років тому в Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг патріотів, вони виступили з рішенням підтримати Україну та знівелювали плани окупантів. Саме ці патріотично налаштовані кримчани не дали Раді міністрів АРК проголосувати за добровільне включення півострова до складу РФ, В цей день ми закликаємо всіх херсонців, незалежно від політичних забарвлень, прийти та підтримати нашу акцію та в котрий раз нагадати, що Крим — це Україна», – зазначив голова херсонського Меджлісу кримськотатарського народу Ібрагім Сулейманов.

Подібні акції пам’яті та підтримки кримських татар на окупованих землях також відбулись в Генічеському районі, на кордоні з Кримом.

Ібрагім Сулейманов, голова херсонського Меджлісу кримськотатарського народу фото: investigator.org.ua

В Україні 26 лютого відзначають День опору Криму російській окупації, ініційований громадськістю.

investigator.org.ua

investigator.org.ua

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцямибез розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропрот.
  • 16 березня в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум«, за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито роголосували за приєднання Криму до Росії.