Біля адмінкордону з Кримом активісти виступили за право кримських татар на самовизначення

Життя

Неподалік від адміністративного кордону з окупованим Кримом виступили за право кримськотатарського народу на самовизначення в складі України.

Про це йдеться в резолюції учасників мітингу, приуроченому до Дня опору Криму російській окупації 26 лютого в Генічеську Херсонської області, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на медіа-центр «ІРС- Генічеськ».
 
«Ми повністю поділяємо і підтримуємо вимоги політичних і громадських об’єднань України про право кримськотатарського народу на самовизначення в складі України», – йдеться в тексті резолюції, яку в ході мітингу зачитала член Меджлісу кримськотатарського народу, заступник голови Генічеської райдержадміністрації Гульнара Бекирова.

У резолюції учасників мітингу також викладено заклик до міжнародних організацій, урядів і парламентів іноземних держав, світових лідерів «посилити всі форми тиску на Російську Федерацію, щоб змусити її повернутися в рамки міжнародного права».

«Одночасно закликаємо президента України, Верховної Ради України та уряд України продовжити дії зі звільнення політичних в’язнів та забезпечення прав людини на тимчасово окупованій Криму і на Донбасі», – наголошується в резолюції.

Організаторами мітингу 26 лютого в Генічеську виступили Херсонський регіональний меджліс кримськотатарського народу і Генічеська райдержадміністрація.

Присутні на заході тримали плакати з написами: «Ні зазіханням на гідність, права і свободу народу України!», «Свободу політв’язнів Кремля!», а також портрети політв’язнів.

В Україні 26 лютого відзначають День опору Криму російській окупації, ініційований громадськістю.

Нагадаємо:

  • 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.
  • 30 листопада 2017 року Рефат Чубаров повідомив, що робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін до Конституції України щодо статусу Криму. Проект містить норму, яка визначає роль і місце інституцій кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу. 28 лютого 2018 року Петро Порошенко заявив, що негайно доручить Конституційній комісії обговорити пропозиції змін до Конституції щодо статусу Криму, які напрацьовані робочою групою.
  • 18 травня 2018 року Порошенко заявив, що невід’ємне право кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення в складі незалежної української держави буде визнано джерелом особливого статусу Кримської автономії.
  • 12 листопада 2018 року Порошенко повідомив, що очікує, що найближчим часом Конституційна комісія розгляне проект змін до розділу 10 Конституції України щодо статусу Криму, як кримськотатарської національно-територіальної автономії, аби подати його на розгляд Верховної Ради.
  • Рефат Чубаров вважає, що проект змін до Конституції щодо Криму став заручником політичної ситуації в Україні через майбутні президентські та парламентські вибори.