«Шлях до Криму» зшили з 1438 хусток

Життя

На міжнародному жіночому форумі у Генічеську, який проходив 1 березня, домовилися про «шлях дружби та єднання» до окупованого півострова та зшили з 1438 хусток «шлях до Криму».

Про це повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ, пише Центр журналістських розслідувань.

Акцію започаткували у Туреччині, де жінки вручну вишивали хустинки розміром 21 см на 21 см з назвою своїх міст та словами підтримки до мешканців півострова. Всі хустинки зшили у велике полотно та привезли до Генічеська. До жінок з Туреччини приєднались майстрині інших країн.

“Це символічна дорога дружби до Криму. Нехай живе Крим, нехай живе кримськотатарський народ!”, – зазначила голова кримськотатарського дернека міста Гебзе (Туреччина) Шеріфе Орак під час свого виступу на форумі.

За словами Шеріфе Орак, наразі полото складається з 1438 хустинок. Розгорнути символічний шлях до Криму планують на Чонгарі, приурочивши акцію до 10 грудня – Міжнародноого дня захисту прав людини.

Шеріфе Орак, голова кримськотатарського дернека міста Гебзе (Туреччина) 

Після показу на форумі полотно було передане на експозіцію у Генічеський краєзнавчий музей.

Ініціатор жіночого форуму – представниця Меджлісу кримськотатарського народу Гульнара Бекірова назвала проведення такого заходу “ще одним кроком для деокупації Криму”.

У Міжнародному жіночому форумі «Жінка – миротворець в сім’ї, країні, світі» взяли участь дружина лідера кримськотатарського народу Сафінар Джемілєва, представниця Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель, кримськотатарський історик Гульнара Бекірова, представники місцевої адміністрації та місцевих меджлісів кримських татар Херсонської області, представники кримськотатарських дернеків Туреччини та інші.

Під час форуму обговорювалися, зокрема, національні та міжнародні інструменти боротьби за Крим та Донбас, які використовувалися протягом 5-ти років з дня окупації територій, а також правозахисний дискурс, який використовується для захисту жінок.

  • Організаторка форуму – член Меджлісу кримськотатарського народу, дружина політичного в’язня Едема Бекірова Гульнара Бекірова.