Херсонці закликали чиновників покарати паліїв дніпровських плавнів

Життя

Херсонці і жителі навколишніх населених пунктів зібрались під стінами обласної адміністрації з вимогами локалізувати пожежі в дніпровських плавнях, виявити їх причини та покарати винуватців. За словами активістів, найвірогіднішою причиною масових пожеж є діяльність браконьєрів, що за допомогою таких методів намагаються збільшити незаконний вилов щуки, що саме нереститься.

Про це кореспонденту Центру журналістських розслідувань розповіла громадський активіст Римма Бараненко.

«Нас всіх дуже турбує ситуація з пожежами в області. Плавні горять вже котрий день. Інколи в тих самих місцях по декілька разів. Це значить що підпали продовжуються і ми не бачимо ефективної боротьби влади із ними. Обласна адміністрація для того і існує, щоб займатися господарством області, але як ми розуміємо йдуть вибори — владі не до цього. У нас питання: комусь вигідно не тільки підпалювати плавні, а ще й не гасити цю пожежу?”, – каже вона.

Римма Бараненко, громадська активістка фото: investigator.org.ua

З активістами зустрівся заступник голови обласної адміністрації Вадим Чабан, який зазначив, що на минулому тижні було створено тактичний штаб протидії пожежам, до складу якого увійшли силові структури, представники МНС, лісники, голови місцевих Рад та представники національного природного парку “Нижньодніпровський”.

фото: investigator.org.ua

“Ми надали завдання МНС та співробітникам Нижньодніпровського природного парку провести обстеження вигорілих територій та встановити орієнтовний розмір збитків. Також були встановлено фактори, через які, на наш погляд, сталися пожежі — це навмисні та ненавмисні підпали. Щоб нівелювати перші — ми активно співпрацюємо з поліцією щодо виявлення причетних до цього осіб. Також головами дачних кооперативів за нашим завданням було організовано централізований вивіз сміття, адже спроби дачників самотужки цього спалювати також могли стати причинами глобального займання плавнів. Крім того, в кожному дачному кооперативі а також в районах міста, що межують з заростями очерету створено добровільні пожежні дружини, метою яких є попередження та виявлення центрів займання на ранніх стадіях”, – розповів Чабан.

Заступник голови Херсонської ОДА Вадим Чабан Фото: investigator.org.ua

Херсонські плавні горять вже декілька тижнів, та локальні возгоряння виникають чи не кожного дня. Це сезонне явище цьогоріч досягло небачених масштабів, що приписується саме дії антропогенного фактору.

Фото: ТСН

Про можливі причини і потенційних паліїв лісів в Херсонській області читайте в матеріалі:

Лісові пожежі на Херсонщині: наслідки і версії