У РФ на ізоляцію інтернету витратять на 10 млрд рублів більше

Життя

На прийнятий Держдумою РФ закон про ізоляцію російського сегмента інтернету може бути витрачено близько 30 млрд рублів з бюджету країни.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на російські ЗМІ.

В останній редакції паспорта «Цифровий безпеки» з’явився новий розділ з переліком проектів приблизно на 50 млрд руб., більша частина з якого стосується саме реалізації заходів щодо захисту Рунета:

20,8 млрд руб. передбачено на закупівлю обладнання, яке буде забезпечувати безпеку російського сегмента інтернету;

близько 4,5 млрд – на збір інформації про інтернет-адресах, номерах автономних систем і зв’язків між ними, маршрутах трафіку в інтернеті, а також на управління спеціалізованим програмним забезпеченням;

близько 5,5 млрд руб. планується витратити на розробку програмно-апаратних засобів, які будуть забезпечувати збір і зберігання інформації, моніторинг і управління мережами загального користування, моніторинг маршрутів трафіку в інтернеті.

Представник АНО «Цифрова економіка» відмовився від коментарів. Однак два джерела РБК, знайомих з ходом реалізації національної програми, підтвердили, що включення цих коштів у проект було затверджено урядом.

Раніше Рада Федерації Росії запропонувала компенсувати витрати операторів на виконання закону про суверенний Рунеті з бюджету.

Уряд РФ 4 лютого підтримав законопроект про створення автономного інтернету в Росії, запропонувавши доопрацювати його після прийняття першому читанні. Російський уряд заявив про необхідність вказати джерела додаткового фінансування операторів зв’язку для встановлення обладнання, необхідного для відключення російського сегменту від світового інтернету. У відгуку Кабміну РФ йшлося, що встановлення додаткового обладнання на мережах операторів не має призвести до погіршення якості зв’язку, за винятком випадків заборони на поширення інформації.

  • Законопроект внесли до Держдуми РФ у грудні 2018 року. Серед його авторів голова комітету Ради Федерації Андрій Клішас і депутат Держдуми Андрій Луговий. За їх словами, прийняття законопроекту необхідне через загрози агресивних дій у кіберпросторі, яка нібито виходить від США.