Естонія не пустила в свої води російське судно через курсантів з Керчі на борту

Життя

Естонія заборонила вхід в свої територіальні води російському вітрильнику «Сєдов», оскільки на його борту знаходяться курсанти Керченського державного морського технологічного університету, розташованого в окупованому РФ Криму.

Про це йдеться в коментарі, наданому 11 квітня для ERR Міністерством закордонних справ Естонії, пише Центр журналістських розслідувань.

«Навчальне судно «Сєдов» не отримало дозволу на вхід в територіальні води Естонії, оскільки, за нашими даними, на його борту знаходяться курсанти Керченського державного морського технологічного університету з окупованого Криму», – йдеться в коментарі.

За оцінкою МЗС, допуск судна в Естонію суперечив би політиці невизнання анексії Криму. «Естонія не визнає незаконну анексію Криму і, за нашою оцінкою, видача дозволу навчального судну суперечила б політиці невизнання анексії Криму», – додали в міністерстві.

Захід «Сєдова» в естонські води був запланований на 13-14 квітня – за кілька днів до візиту президента Естонії Керсті Кальюлайд в Москву. Про невидачу вітрильнику відповідного дозволу стало відомо в середу. Посольство Росії в Таллінні назвало цю заборону «недружнім актом».

В середині березня 2019 року Департамент зовнішньої розвідки Естонії в своєму щорічнику зазначив, що цивільні судна Росії все частіше виконують завдання російської розвідки. Крім того, за оцінкою департаменту, цивільні судна, в тому числі великі вітрильники, займаються пропагандистською діяльністю.

  • Чотирьохщогловий 117,5-метровий барк «Сєдов», занесений в Книгу рекордів Гіннесса як найбільший навчальний вітрильник у світі, відвідував Таллінн в вересні 2018 року. Тоді ж в столичний порт зайшов і вітрильник «Мир», що вважається найшвидшим вітрильним судном у світі.