Зростання ВВП України сповільнилося

Життя

Зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в першому кварталі 2019 року сповільнилося до 2,4% по відношенню до аналогічного періоду минулого року (3,1%).

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У НБУ вважають, що уповільнення зростання ВВП обумовлено очікуваним зменшенням позитивного вкладу сільського господарства внаслідок вичерпання впливу ефекту рекордного врожаю зернових і олійних культур в 2018 році.

Крім того, ослабли показники промисловості: як в енергетичному секторі (через теплу погоду цього року в порівнянні з попереднім), так і в окремих видах переробної промисловості, додали в Нацбанку.

«Не дивлячись на певне уповільнення, основним фактором економічного зростання залишився внутрішній попит (перш за все, споживання домогосподарств і інвестиційна діяльність підприємств)», – йдеться в документі.

Про подальше стале нарощування споживчого попиту свідчило прискорення зростання роздрібного товарообігу і пасажирообороту, які підтримувалися стійким зростанням реальних заробітних плат і пенсійних виплат, пояснили в НБУ.

За даними Держстату, в четвертому кварталі зростання ВВП становило 3,5%, в цілому за 2018 рік економіка України виросла на 3,3%.