ФСВП вважає Володимира Балуха громадянином РФ, його продовжують тримати в ШІЗО – адвокат

Життя
Володимир Балух на «суді» Фото: RFE/RL

Федеральна служба виконання покарань (ФСВП) вважає Володимира Балуха громадянином РФ, його продовжують тримати в штрафному ізоляторі.

Про це повідомила адвокат Ольга Дінзе, яка 7 травня в черговий раз відвідала українського активіста, політичного в’язня Володимира Балуха у виправній колонії № 4 м Торжок (Тверська область, РФ), пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на Кримську правозахисну групу.

«Після прибуття в колонію його вже тричі відправляли в ШІЗО з надуманих причин. Адміністрація повідомила, що в цей раз українець повинен вийти з ШІЗО 19 травня. В ШІЗО він як і раніше їсть тільки хліб і п’є воду. Його стан здоров’я, за словами адвоката, помітно погіршився. В очі відразу вкидаються сильні набряки ніг, що, швидше за все, це свідчить про хвороби нирок.

Також стало відомо, що вчора, 7 травня, представника консульства України в РФ не допустили до Володимира Балуха. Причиною відмови співробітники колонії назвали те, що, за інформацією ФСВП, Балух є громадянином РФ», – йдеться в повідомленні.

Правозахисники нагадали, що Володимир Балух – громадянин України, «автоматичного» російського паспорта в Криму він не отримував. Раніше в Криму його засудили саме як громадянина України. Більш того, окупаційні суди використовували українське громадянство активіста як одна з підстав взяття його під варту.

«Володимир дякує всім за листи, які надсилають йому в колонію.

Кожен може підтримати Володимира, написавши йому листа. Листи можна надсилати через російську систему ФСВП-лист.

Для цього потрібно перейти за посиланням.

У графі «Оберіть свій регіон» потрібно відзначити «Тверська область». У графі «Виберіть установа» вказати «ІК-4 Торжок». Надсилайте, будь ласка, листи на ім’я Балуха Володимира Григоровича, 1971 р.н. Обов’язково вказуйте в листі функцію, яка дає можливість відправити зворотню відповідь.

Для того, щоб українець отримав ваші листи, рекомендуємо писати їх російською мовою і уникати речень і висловлювань, які російська влада може трактувати як «екстремістські», – пише Кримська правозахисна група.

  • Незаконно засуджений в окупованому Криму український активіст Володимир Балух в листі української активістці з Латвії Тетяні Лазде повідомив, що йому продовжили на 15 діб перебування в штрафному ізоляторі російської колонії.