Абітурієнти з Криму для здобуття вищої освіти віддають перевагу Києву, Львову та Херсону

Життя
Фото: investigator.org.ua

Під час дня відкритих дверей для майбутніх студентів з Криму в Херсоні було презентовано 35 вищих навчальних закладів, що мають квоти для вступу дітей з тимчасово окупованих територій.

Про це Центр журналістських розслідувань розповіла начальник головного управління вищої освіти Міністерства освіти і науки Світлана Кретович.

«Кожного року більше 2 тисяч випускників з Криму обирають місцями набуття вищої освіти навчальні заклади на території материкової України. Найпопулярнішими вищами для кримчан є Таврійский національний університет ім. Вернадського та Київський національний економічний університет ім. Гетьмана у Києві та Львівський політех», – каже вона.

 Світлана Кретович, начальник головного управління вищої освіти Міністерства освіти і науки фото: investigator.org.ua

Щодо Херсонських внз, то тут лідером є Херсонський державний університет та Морська академія.

«Найбільшим попитом серед абітурієнтів з Криму користуються спеціальності, пов’язані з юриспруденцією, економікою та морськими професіями», – зазначив заступник голови херсонської ОДА Андрій Балонь.

В цьому році на Херсонщині очікують підвищення кількості бажаючих навчатися в місцевих вишах.

Пов’язано це з тим, що на території окупованого Криму припинив дію спрощений режим вступу до російських вищих навчальних закладів. Це має вплинути на ріст попиту на українську освіту.

Фото: investigator.org.ua

«Є певні проблеми щодо вступу в наші заклади хлопців з Криму – окупаційна влада намагається залучити їх до служби в армії та не допустити їх перебування на материковій частині нашої держави. Навчання в наших освітніх установах не вважається поважною причиною для отримання відстрочки у кримських військоматах. Та діти, що їдуть сюди на навчання, розуміють, що це майже повністю розірве їх зв’язок з Кримом, та погоджуються на це заради якісної освіти», – повідомив Денис Чістіков, представник Міністерства тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб у Херсонській області.

Фото: investigator.org.ua

  • В Україні Зовнішнє незалежне оцінювання – іспити, які повинні здати всі випускники шкіл, почнеться 21 травня з іспиту з математики і завершиться 13 червня з тестом з хімії. Всього оцінювання в цьому році пройде з 11 предметів.
  • В цьому році для абітурієнтів з окупованого Криму, що бажають вступити до навчальних закладів на території материкової України, освітні центри «Крим – Україна» почнуть свою роботу з 3 червня.