Сенцов пише в колонії нові оповідання – російська правозахисниця

Життя
Олег Сенцов Фото: RFE/RL

Російська правозахисниця Зоя Светова поговорила по телефону з українським режисером Олегом Сенцовим, який знаходиться в російській колонії. Сенцов розповів, що набрав вагу, втрачену за час 145-денної голодовки, і займається спортом.

Режисер пише оповідання,а скоро має вийти його нова книга, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на Радіо Свобода.

В ході розмови Светова і Сенцов також обговорювали фільм, знятий в Україні за п’єсою «Номери». Режисер знає, що його уривки покажуть на Одеському кінофестивалі цього літа, оскільки підтримує листування з творцями картини.

За словами Светової, у Сенцова був цілком бадьорий голос, він сказав, що у нього все в порядку, і цікавився новинами з Росії та України.

Режисер запитав у Зої Светової, що вона думає про нового президента України Володимира Зеленського. Правозахисниця відповіла, що, на її думку, новий глава держави повинен домовитися з Росією про обмін політв’язнів на росіян, які відбувають покарання в Україні. Светова зазначила, що Сенцов нічого на це не сказав.

«Він просто слухав, йому була цікава ця інформація», – розповіла правозахисниця.

  • У січні 2019 року Європейський суд з прав людини повернувся до розгляду справ українських політв’язнів Олега Сенцова і Олександра Кольченко в пріоритетному порядку.
  • 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченка до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченка політв’язнями.