Акція «В’язні Кремля»: на Приморському бульварі Одеси правозахисники виставили понад сотню капканів

Життя
Фото: Центр прав людини ZMINA

В Одесі відбулась одноденна акція на підтримку українських політичних в’язнів та військовополонених. На Приморському бульварі правозахисні організації встановили 121 капкан – саме така кількість українських громадян незаконно позбавлені волі у в’язницях Росії і окупованого Криму.

Про це повідомляє Центр прав людини ZMINA, пише Центр журналістських розслідувань.

«97 політв’язнів і 24 моряки зі статусом військовополонених утримуються в російських тюрмах та в окупованому РФ Криму за сфабрикованими обвинуваченнями. Більшість із них – кримські татари. Людей переслідують за релігійні та політичні погляди, за їх світосприйняття, громадянську позицію і громадську діяльність. Є й такі, кого звинуватили у плануванні «диверсій», «терактів», – щоб створити картинку для російської пропаганди», – розповідає координаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак.

В Одесі активісти акції «В’язні Кремля» розмістили капкани із закритими щелепами, показуючи, що вони вже схопили свою здобич – українських політичних в’язнів, які незаконно перебувають у Росії та окупованому нею Криму. У деяких капканах лежать речі бранців Кремля – взуття, одяг. До кожного прикріплено залізний ланцюг, на кінці якого бирка з написом «Сделано в Кремле».

«Багатьом може здатися, що пік викрадень та незаконних затримань уже минув. Але це не так. Насправді це наше суспільство та міжнародна спільнота стали менш чутливими до новин про чергових заручників, полонених в ОРДЛО або про масові затримання кримських татар і активістів ініціативи «Кримська солідарність» на окупованому півострові”, – додала Марія Томак.

  • Одеса – перше місто з 10 в регіональному турі на підтримку українських політичних ув’язнених та військовополонених “В’язні Кремля”. Організатори і партнери акції – правозахисні організації (Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, «Крим-SOS»), кампанія #SaveOlegSentsov, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля. Метою акції є привернення уваги громадськості до українських політичних в’язнів, яких утримує російська влада, зокрема кримських татар. Однією з головних ідей проведення акцій є підтримка самих політв’язнів та їхніх родин і вияв солідарності.