Майже 80% українців згодні, щоб переселенці голосували на місцевих виборах

Життя

Згідно з проведеним Київським міжнародним інститутом соціології опитуванням на замовлення Школи політичної аналітики НаУКМА понад 79% респондентів згодні з тим, що внутрішньо переміщеним особам варто надати право голосу в усіх виборах, включно з місцевими.

Про це сказала науковий директор Школи політичної аналітики НаУКМА, доцент, кандидат соціологічних наук Анна Осипчук під час презентації результатів соціологічного опитування щодо суспільної думки про ситуацію на Донбасі в Укрінформі.

“Ми запитували щодо внутрішньо переміщених осіб та щодо їхньої інтегрованості й можливості брати участь у політичному житті … Абсолютна більшість населення згодні з тим, що внутрішньо переміщеним особам слід надати право голосу в усіх виборах включно з місцевими, а саме це 79,5%”, – розповіла Осипчук.

При цьому, наголосила вона, згідно з розподілом по макрорегіонах, видно, що більше наполягають на цьому жителі півдня та сходу України.

“І ми це пояснили тим, що фактично саме ці регіони прийняли найбільше внутрішньо переміщених осіб і саме там це питання є більш нагальним”, – пояснила Осипчук.

Вона також звернула увагу на розподіл відповідей на запитання, наскільки респонденти погоджуються, чи варто допускати внутрішньо переміщених осіб до служби в Збройних силах України.

“Більшість із цим твердженням не погоджуються, тобто проти такого вибіркового ставлення до ВПО – 40,7% , проте досить високий відсоток тих, хто згодний — 31,4%, або вагається — 23,7%”, – додала Осипчук.

Водночас, за словами експерта, 41,4% респондентів висловили незгоду з твердженням, що жителі тимчасово окупованих територій не мають іншого вибору, ніж отримувати російський паспорт — більшість українців не згодні – 41,4%.

“Тобто більшість вважають, що в них завжди є вибір його не отримувати, хоча третина – 29,2% вагається з відповіддю або не може відповісти взагалі”, – повідомила Осипчук.

  • Жителі тимчасово окупованих територій України, а також вимушені переселенці змогли без проблем проголосувати на президентських і парламентських виборах, які відбулися в цьому році.