У Києві відкрили експозицію портретів політв’язнів, загиблих і зниклих людей в Криму

Життя

У будівлі Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського в Києві відбулося відкриття виставки-експозиції «Жертви окупації: 6 років по тому», присвяченій політв’язням, загиблим та зниклим людям у Криму.

Організатори заходу – Кримськотатарський Ресурсний Центр, ТНУ ім. Вернадського і Меджліс кримськотатарського народу – в 6-ту річницю окупації в черговий раз нагадали про репресії і переслідування на окупованому півострові, йдеться в повідомленні.

Як заявив глава правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, дана виставка, перш за все, спрямована на патріотичне виховання української молоді.

За його словами, дуже важливо, щоб студенти кримського вузу-переселенця знали і не забували про тих, хто сьогодні продовжує незаконно утримуватися під вартою в окупованому Криму і на території Росії, про тих, хто пропав безвісти і став жертвою окупаційного режиму на півострові.

У своєму виступі Ескендер Барієв підкреслив, що «майбутнє України залежить від того, наскільки суспільство буде небайдужим до питань звільнення окупованих територій і захисту прав наших громадян, а ви, студенти, є майбутнім України, тому важливо, щоб ви більше знали про ситуацію в Криму і розповідали своїм одноліткам».

  • За даними Кримськотатарського Ресурсного Центру, на сьогоднішній день налічується 181 політичний в’язень і переслідуваний, 93 з яких утримуються в катівнях ФСБ, в СІЗО і колоніях, 51 – загинули за період окупації півострова, 18 – пропали.
  • З часу окупації Криму з 2014 року РФ систематично порушує права людини на півострові. Кількість людей, які виїхали з півострова на материкову Україну, збільшується, і на сьогоднішній день становить 42 895 осіб, йдеться в повідомленні Прокуратури АРК.