Українці вистоюють по дев’ять годин на кордоні, щоб поїхати працювати в Польщу

Життя
Фото: RFE/RL

Українцям доводиться по дев’ять годин стояти перед польським пунктом пропуску «Медика», який зараз є єдиним пішим переходом на українсько-польському кордоні. Другий тиждень поспіль вони масово їдуть на роботу в Польщу. За добу піший перехід перетинає від 2500 до 3000 громадян. У Державній прикордонній службі черги в нейтральній зоні пояснюють тим, що у зв’язку з карантином польська сторона ввела обмежувальні заходи, тому оформлення документів триває довше.

Як повідомляє «Радіо Свобода», майже вся нейтральна зона між українським і польським пунктами пропуску заповнена громадянами України. На оголошення із проханням дотримуватися соціальної дистанції люди не звертають уваги, багато хто нехтує маски.

Як зазначає ЗМІ, якщо раніше на роботу в Польщу їхали переважно жителі областей Західної України, а також Луганської та Донецької областей, то зараз велика кількість працівників із Полтавської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Харківської, Запорізької областей. Серед тих, хто їде працювати в Польщу, – і підприємці, які втратили роботу через карантин.

  • За оцінками прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, за час карантину, який запровадили через поширення коронавірусної інфекції, в Україну повернулося приблизно 2 млн трудових мігрантів. Він сказав, що це «надзвичайно кваліфікована, навчена у Європі робоча сила», яка буде «дуже корисною» для розвитку економіки України.
  • 10 травня президент Володимир Зеленський заявляв, що Київ не перешкоджає виїзду громадян за кордон, але влада хоче бути впевненою, «що якщо щось із нашим громадянином відбудеться, його не викинуть на вулицю».