Українцям підвищать пенсії: уряд схвалив зміни

Новини
Фото: Андрей Товстыженко, ZN.UA

Кабінет міністрів України схвалив зміни до бюджету Пенсійного фонду на 2020 рік. Також Кабмін схвалив проект закону про компенсації за затримки пенсій і зарплат. Йдеться про три категорії.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики України. У міністерстві зазначають, бюджет ПФУ на 2020 рік є збалансованим з залишком на кінець року 224,8 млн грн.

У Мінсцполітікі пояснюють, що ці кошти були спрямовані на реалізацію прийнятого урядом 1 квітня 2020 року постанови № 251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремих категорій населення у 2020 році» по тривимірному підвищенню пенсій.

80-річним громадянам збільшено розмір пенсії на 500 грн з 1 квітня;

в квітні виплачено одноразову допомогу пенсіонерам в розмірі 1000 грн у зв’язку з негативними наслідками поширення на території України на гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2 і з 1 травня проведено перерахунок пенсій відповідно до ч. 2 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Зміни до бюджету ПФУ на 2020 рік вносяться у зв’язку зі збільшенням асигнувань з державного бюджету, а саме фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, і дефіциту коштів Пенсійного фонду на суму 29 704, 1 млн гривень (з 172 576,3 грн до 202 280,4 грн).

Загалом видаткова частина бюджету Фонду зросла на 32 973,4 млн грн, говориться в повідомленні.

При цьому зменшено адміністративні видатки, пов’язані з виконанням функцій, покладених на органи Пенсійного фонду України на 59,7 млн ​​грн.

Дохідна частина бюджету Фонду в цілому зросла на 32 943,6 млн грн, з яких 29 704,1 млн грн кошти Державного бюджету України.

В Україні з 1 липня відбудеться перерахунок пенсійних виплат у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Мінімальна пенсія збільшиться на 74 грн.

Нагадаємо:

  • Пенсійний фонд України показав мобільний додаток для пенсіонерів і опублікував покрокову інструкцію. Громадяни можуть, не виходячи з дому, скористатися необхідними послугами. В додатку подано ряд функцій, які детально описує Пенсійний фонд. Також пояснюється, як ним користуватися.
  • Міністр соцполітики Марина Лазебна анонсувала доопрацювання законопроекту про другий рівень пенсійного забезпечення (№2683), щоб вийти на пристойний коефіцієнт заміщення пенсією заробітку. Накопичувальна система носить в собі стимулюючий принцип для отримання населенням гідних зарплат і їх легалізації. Чим більше внески, тим більше накопичення. Ці кошти є власністю людини і підлягають спадкоємству членами родини.