«Ченець» зі скринькою для пожертв «на храм УПЦ КП в Сімферополі» виявився шахраєм

Життя
Фото: investigator.org.ua

Чоловік, одягнений ченцем, збирає біля станцій метро у Києві пожертви нібито на потреби храму Української православної церкви Київського патріархату в окупованому Сімферополі. Архієпископ Сімферопольський і Кримський Православної церкви України (раніше УПЦ КП – ред.) Климент застерігає від пожертв шахраєві. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Вбраний у рясу ченця чоловік, що називає себе «іноком Сергієм» і збирає пожертви начебто для потреб храму Української православної церкви Київського патріархату, повідомляє про себе неправдиві відомості.

Він повідомив кореспонденту Центру журналістських розслідувань, що отримав благословення на збір пожертв від «єпископа Київської єпархії УПЦ КП Іоанна (Ящука)». 

Фото: investigator.org.ua

Натомість, Іоанн (Ящук) був ігуменом Почаївської Лаври, належав до УПЦ Московського патріархату та помер у 2011 році. 

Центр журналістських розслідувань звернувся до архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента з питанням про збір пожертв на храм у Сімферополі, надіславши йому фото «інока Сергія».

Фото: investigator.org.ua

Владика Климент у відповідь закликав стерегтись шахраїв у рясах, що збирають пожертви на вулицях:

«Я звертаюсь до всіх хто хоче чимось допомогти церкві. Всі ви є віруючими людьми. Ходите до церкви. Знаєте священиків і проблеми. Якщо хтось має можливість – допомагайте тільки тим, кого знаєте. Тоді не буде спокуси для жертводавця і гріха для того, кому пожертвувані кошти. Такі «священики», як на фото, вводять людей в оману і паплюжать саму ідею милосердя і жертовності. Якщо священик служе біля престолу в Храмі, в нього завжди буде все необхідне для існування. Бережіться шахраїв у рясах, які сидять на вулиці з карнавками і ходять по ринках. Не спокушайтеся», – сказав архієпископ Климент. 

Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент Фото: Facebook Валерий Балаян

Нагадаємо: 

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • За словами владики Климента, за п’ять років окупації Криму Росією українська церква залишилась єдиним консолідуючим фактором для українців, які мешкають на півострові. Саме церква дозволяє їм зберігати свою національну культуру і свою українську ідентичність.